„Kertész leszek, fát nevelek”

Diplomát kaptak a beregszászi kertészmérnökök

2003. július 18., 02:00 , 131. szám

Ezzel a József Attila-idézettel indították el négy évvel ezelőtt a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskolán (KMTF) a Budapesti Szent István Kertészmérnöki Egyetem Kihelyezett Tagozata első növendékeinek képzését. Mára, stílusosan fogalmazva, a gyümölcs beérett, elérkezett a nap, amikor útjukra bocsátották az első szakképzett kertészmérnököket, azaz a diákok átvehették diplomájukat. Az esemény kapcsán Jakab Eleonórát, a Szent István Egyetem határon túli levelező tagozata beregszászi konzultációs központjának vezetőjét kérdeztük.

– A Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány támogatásával a KMTF mint képzési hely adott otthont hétvégeken ennek az oktatási formának, biztosítva ehhez a főiskola anyagi-műszaki bázisát, számítógépeit, könyvtárát. Hallgatóink kettős jogviszonnyal rendelkeznek, mert jogilag a budapesti egyetem kertészettudományi karának diákjai, de itthon, szülőhelyükön a KMTF speciális képzésének hallgatóiként tanulhatnak. Ez nagy előnyt és segítséget jelentett mind a diákok, mind szüleik számára, mert az útiköltség és az egyéb járulékos költségek nem terhelték oly mértékben a szülőket, mintha gyermekeik Magyarországon tanultak volna, a megszerzett diploma viszont egyenértékű a budapesti felsőfokú oktatási intézményben szerzett oklevéllel. Hallgatóink öt szakirányban kaphattak képzést: gyógynövény-, zöldség-, gyümölcs-, szőlő-, illetve dísznövénytermesztés. Az 1999-ben indult 50 hallgató közül 20 diák tehetett záróvizsgát június 13-án és védhette meg szakdolgozatát. A végzősök közül 1 szőlész, 3 gyógynövénytermesztő, a többiek pedig zöldség- és növénytermesztés irányába szakosodtak. A végzősök június 25-én Budapesten, a Szent István Egyetemen vehették át diplomájukat, de mivel ők egyben a KMTF hallgatói is, így július 19-én itt, Beregszászban is részt vesznek a diplomaosztó ünnepségen, ahol egy ukrán nyelvű oklevelet kapnak majd arról, elvégezték a 8 féléves speciális képzést.

– Hol helyezkedhetnek el ezzel a szakképesítéssel végzőseik?

– Szerencsére elmondhatom, hogy kaptunk ajánlatot Schönberger Ferenc csász­ló­ci plébános atyától, aki az egyház visszakapott földje mellé keres szakképzett kertészt. Itt ők biztosítanak szállást és teljes ellátást a jelentkezőnek. A református egyház mellett működő mezőgazdasági szaktanácsadó irodába is várják a szakembereket. Van olyan hallgatónk, aki földmérőként dolgozik, és olyan, aki dísznövénytermesztő magánvállalkozónál kapott állást. Mindebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy igenis van igény erre a képzésre.

– Idén is meghirdetik a képzést?

– Igen, idén is meghirdetjük a felvételit 50 hallgató számára.

-lia-