Magyarságismereti Mozgótábor – 2003

Olvasói levelek

2003. július 18., 02:00 , 131. szám

Idén június 28. és július 14. között 10. alkalommal került megrendezésre Magyarországon a magyarságismereti mozgótábor. A résztvevők egy pályázat megírása fejében vehettek részt ezen a rendezvényen. A fiatalok Felvidékről (Szlovákia), Délvidékről (Szer­bia–Montenegró), Erdélyből (Románia) és Kárpátaljáról érkeztek a táborba. A Kárpát-medencei csapathoz egy újabb határon túli csoport csatlakozott: észak-amerikai (USA, Kanada) magyar származású fiatalok tartottak velünk. A tábor főszervezője Ayklerné Papp Zsuzsa volt.

Július 28-án, miután megérkeztünk Csillebércre (Budapest), minden csoportot három csapatra osztottak fel. Az útvonalunk Kecskemét–Pécs–Győr–Miskolc–Budapest volt. Útban Kecskemétre meglátogattuk többek között a bugaci pusztát, ahol éppen lovasbemutató zajlott. Pécsett a tv-torony kilátása kápráztatott el. A győri program keretében jártunk Nagycenken, a Széchenyi-kastélynál, s Pannonhalmát is meglátogattuk. A Miskolc felé vezető úton Esztergomban és Visegrádon jártunk. Megnéztük a Rákóczi-várat Sárospatakon, Eger várát és barlangtúrán voltunk az Aggteleki-cseppkőbarlangban. Nagyon sok várban, múzeumban és templomban jártunk, miáltal bővíthettük tudásunkat a magyar történelem terén.

Természetesen a strandolás sem maradhatott el: fürödtünk a Balatonban, a Velencei-tavon pedig kenuztunk.

Végül utunk befejező állomása Budapest volt, ahol ellátogattunk a Magyar Nemzeti Múzeumba, a Terror Házába és a Parlamentbe is. Az utolsó napon a kanadai szponzorokkal együtt hajókáztunk a Dunán. A tábor ideje alatt sok barátság szövődött közöttünk. Ezért is volt fájdalmas a búcsú, amikor július 14-én haza kellett indulnunk.

Ez a tábor mindannyiunknak segített megismerni a magyar történelmet. Rengeteg olyan helyre jutottunk el, ahová talán már soha többé nem lesz alkalmunk visszatérni. Nagyon sok élményt és rengeteg új barátot szereztünk. Tény, hogy ilyen mély betekintést a magyar nép kultúrájába, történelmébe, természeti szépségeibe csak egy ilyen tábor révén kaphattunk.

Lőrincz Szilvia, Beregszász