„Tanítsd a gyermekeket…”

Közösségi ház és óvoda Tiszabökényben

2003. július 18., 02:00 , 131. szám

Tiszabökényben az elmúlt vasárnap avatták fel ünnepélyes keretek között a II. Rákóczi Ferenc Közösségi Házat és Óvodát. Az intézmény „a tiszaháti árvízkatasztrófát követően az egyetemes magyarság jeles és áldozatkész képviselőinek és civil szervezeteinek, intézményeinek, valamint az ugo­csaiak közadakozásából épült fel” – állt a meghívón.

A korszerű orvosi rendelő, gyógyszertár és óvoda befogadására szánt épület alapjait 1998-ban rakták le. A végső kivitelezési munkálatokra a helyi tanács finanszírozásában került sor. Az óvoda a jövőben 65 gyermeket fogad és több helyi szakembernek biztosít munkalehetőséget.

Az ünnepi szónokok az összefogás szimbólumának nevezték az épületet, melynek létrehozásából kivette részét több amerikai, ausztráliai és svédországi magyar, valamint számos magyarországi és kárpátaljai közintézmény, civil szervezet egyaránt.

A Magyar Köztársaság nevében a jelenlévőket üdvözölte Németh János, a Határon Túli Magyarok Hivatalának főosztályvezetője, valamint Szentpéteri Bertalan ungvári konzul.

„Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól” (Péld.:22,6) – idézett a szentírásból köszöntőjében Hunyadi Attila helyi református lelkipásztor. Az épületet megáldotta Marosi István görög katolikus parókus és Papp István archi­mandrita, helyi pravoszláv pap.

Végül leleplezték az épület falán elhelyezett emléktáblát, mely a közösségi ház alapítói és építői előtt tiszteleg.

F. K.