KOZMIX a Stingben

„Mi jól éreztük magunkat…”

2003. július 25., 02:00 , 132. szám

A hétvégén a Kozmix együttes volt a nagydobronyi Sting Szabadidőközpont vendége. A fiúk kilenckor érkeztek, s a majd ezerfős közönség energiát és hangot nem kímélve csalogatta őket a színpadra. „Kozmix a házban”, dübörgött fel az első sláger, és utána sorra következtek az ismert dallamok: „Angyal”, „Létezem”, „Gyöngyhajú lány” stb.

A közönség magánkívül volt, a hangulat a tetőfo­kára hágott, Lala és Hozsó pedig állta a sarat, közkívánatra további két dalt is elénekelt. A koncert után az együttes közreműködésével az erotikus táncot lejtő lányok közül kiválasztották a legszexisebbet és annak partnerét, akik egy évig ingyen járhatnak majd a szabadidőközpont rendezvényeire. Vacsorázás közben azután sikerült rávennünk a kozmixos fiúkat, Lányi Lajost (Lala), és Horváth Zsoltot (Hozsó), hogy a Kárpátaljának nyilatkozzanak.

– Először léptetek fel Kárpát­alján, milyen az első benyomásotok az itteni közönségről?

Lala: Borzasztóan jó volt a közönség, nem is gondoltuk, hogy első alkalommal ilyen fogadtatásban részesítenek. Már sok meghívásunk volt Kárpátaljára, ám korábban elfoglaltságaink nem tették lehetővé, hogy kijöjjünk. Így, a koncert után, elmondhatom, hogy nem bántuk meg ezt a kirándulást, ha lesz rá alkalmunk, újra jövünk.

– Hogyan ismerkedtetek meg?

Hozsó: Idén lesz 10 éve, hogy ismerjük egymást. Zánkán táboroztunk, s riválisként léptünk fel más-más zenekarral. Ott figyeltünk fel egymásra, majd két-három hónap múlva találkoztunk, beszélgettünk, s rájöttünk, hogy teljes mértékben egy hullámhosszon vagyunk, így elkezdtük a közös munkát.

– Az évfordulóra mit terveztek?

Lala: Elmegyünk Zánkára, és nagyon leisszuk magunkat, komoly ünneplést szervezünk. De ott leszünk a Szigeten, és hivatalos formában is megünnepeljük az évfordulót.

- Miért pont Kozmix?

Hozsó: Mert a Soho Party nevet már lelőtték, FLM is volt már… Egyébként ez volt a legnehezebb pontja az életünknek, hisz megvolt már a nagylemez, de a nevünk még nem volt kitalálva. Rosszabbnál rosszabb ötleteink voltak, aztán végül is a Kozmix mellett maradtunk.

– Ki írja a szövegeket?

Lala: Közösen írjuk a dalokat, a zenét és a szöveget is. Az első időkben előfordult, hogy belepiszkáltunk egymás dalaiba, manapság azonban úgy készülnek, hogy mind a ketten megírjuk a saját dalainkat, és fölrakjuk azokat az albumra, s csak minimális változtatásokat eszközlünk egymás munkájában. Az előző nagylemezünk decemberben jelent meg, azóta csak egy kislemez jött ki, a „Létezem”. Most készül kiadásra a következő kislemezünk, „A sok száz év”, amihez már elkészült a videoklip is. A tervek között szerepel egy olyan Kozmix-album, amely remixeket és angol nyelvű dalokat is tartalmazna, főleg diszkós remix formában.

– Első hallásra felfedezhető némi hasonlóság köztetek és a Scooter között. Szándékos ez vagy véletlen?

Lala: Teljes mértékben véletlen, hisz nekem például már 11 éve szőke a hajam. A zenénkben van ugyan némi hasonlóság, de aki végighallgat egy Kozmix- és egy Scooter-kazettát, égbekiáltó különbségeket fedezhet fel. A magyarországi közönség általában hajlamos úgy hozzáállni a külföldi és a magyar zenekarokhoz, hogy nem is feltételezi: bizonyos dolgokban mi előtte járhatunk a külföldieknek. Az pedig, hogy a stílusunk hasonlít az övékéhez, teljesen egészséges dolog, hisz a zenekarok minden műfajban ugyanazokat a stílusjegyeket alkalmazzák. Az, hogy egyetlen zenekar van az országban, amely ezt a műfajt sikeresen űzi, és ez a Kozmix, lehet a mi szerencsénk vagy a mi munkánknak a gyümölcse is.

– Milyen a hétköznapi Kozmix?

Hozsó: Dolgos. Nagyon sűrű a nyár, már szerdától fellépéseink vannak vasárnapig, aztán két nap alatt kipihenjük a hétvégét, és kezdődik minden újra.

– Hogy álltok a barátnőkkel, csajokkal?

Hozsó: Nagyon jól. Mind a kettőnknek van komoly kapcsolata, Lala el is hozta ide, Kárpátaljára a barátnőjét.

– A nagy kaliberű koncertekre vagy a kisebb bulikra jártok szívesebben?

Lala: Közönség és közönség között nincs különbség, néha a legkisebb közönséggel van a legjobb buli, de lehet ez fordítva is.

– A kárpátaljai közönség mikor találkozhat veletek újra?

Hozsó: Ez a főnökségtől függ. Mi jól éreztük magunkat, pozitív volt az első találkozásunk az itteni közönséggel, és várjuk szeretettel a következő meghívást.

Ferenczi Katalin

A Kozmix 1995-ben alakult. Magyarországon

ők voltak az elsők, akik az Európában már sikeres happy-hardcore és happy rave stílussal befutottak. A Kozmix a házban című nagylemezük bemutató koncertjén már „élő” zenekarként léptek a közönség elé (1998. december 4., Petőfi Csarnok), és azóta, ha tehetik, mindig az „élő” zenélésre törekednek. Sikereik: Arany Zsiráf-díj, Az év felfedezettjei (1996), Az év magyar zenekara (Popcorn, 1995–96, 1996–97), A legjobb duó (Ifjúsági Magazin, 1999).