Megszűnik a kishatárforgalom?

Felmondták a szerződést

2003. július 25., 02:00 , 132. szám

Augusztus 1-jével megszűnik annak a megállapodásnak a hatálya, amelyet Ukrajna és Magyarország kormánya tíz évvel ezelőtt kötött a két ország határ menti településein élők egyszerűsített határátlépésének rendjéről – jelentette hétfőn az MTI.

Mint az ukrán külügyminisztérium sajtószolgálata hétfőn Kijevben közölte, az 1993. február 26-án Budapesten aláírt megállapodás érvényességét a felek közös megegyezés alapján, jegyzékváltással szüntetik meg.

A Kárpátalja kérdésére lapzártáig sem az illetékes ukrán, sem a magyar határőrizeti szervek nem rendelkeztek információval arra vonatkozólag, a jegyzékváltás után valójában mikor szűnik meg a kishatárforgalom, s mi lesz a csak kishatárforgalmat lebonyolító Me­ző­kaszony–Barabás, illetve Harangláb–Lónya határátkelők további sorsa. Diplomáciai forrásokból lapunk ugyan­akkor úgy értesült, hogy a fenti be­jelentés nem jelenti au­to­ma­ti­ku­san a kishatárforgalom azonnali felszámolását.

Korábban nem hivatalos források úgy vélték, a kishatárforgalom a két ország közötti vízumkényszer bevezetéséig, azaz november 1-jéig fennmarad, s az illetékes hatóságok is folytatják a többszöri határátlépésre jogosító határátlépők kiadását Kárpátalján.