Külföldön is kelendő az áfonyánk

2003. augusztus 1., 02:00 , 133. szám

Idén jóval átlag alatti a hegyvidék legkedveltebb gyümölcsének, a vadon termő áfonyának a terméshozama. Az áfonyagyűjtők szerint a tavalyi kiváló terméshez képest ezen a nyáron ötször-hatszor kevesebb termett a nagy keresletnek örvendő csemegéből.

A Rahói, Nagy­­­­­bereznai, Pe­­recse­nyi, Vo­lóci járások szinte valamennyi településén jelen vannak a nagybani felvásárlók, akik Ukrajna belső me­gyéibe, Magyar­or­szágra, illetve Szlovákiába szállítják és ott értékesítik a Kárpátalján termett áfonyát.

A kézzel szedett gyümölcs értékesebb, a mennyiség miatt azonban egyre inkább terjed az ún. fésűs módszer. A fésűszegéllyel ellátott, lapátra emlékeztető eszközzel egy liternyi áfonya tíz-húsz perc alatt begyűjthető, már ha van. Idén azonban leginkább nincs, így számos hegyvidéki faluban elesnek az egyébként jól jövedelmező nyári kereseti forrástól.

Jú­lius folyamán a nagybe­rez­nai járási Kra­szija csúcsát is naponta végigpásztázzák az áfonya-kommandók. Ottjártunk­kor két család hajlongott a cserjék között, felnőttek, gyermekek egyaránt. Mint elmondták, „szezonban” reggel háromkor kelnek, hogy pirkadatra a hegytetőre érjenek. Ekkor területet „foglalnak”, és kezdődhet a munka.

– Tavaly naponta akár kétmázsányi áfonyát is képes volt összegyűjteni négy-öt ember, idén fejenként tizenöt-húsz liternyi bogyógyümölcs jelenti a „plafont” – mondja az egyik gyűjtögető. – Különben a gyerekek is ügyesen „fésülnek”, igaz, nekik nemcsak a kezük, de szájuk is kék az áfonyától.

Az áfonya nagybani felvásárlási ára a termésterülethez közeli kistelepüléseken 4-5 hrivnya/liter, a piacokon 6-8 hrivnya.

-nagy-