A kullancscsípaésről

2003. augusztus 1., 02:00 , 133. szám

A fertőzött kullancsok két betegséget terjesztenek: a kullancsencephalitist és a Lyme-kórt.

A kullancsencephalitist, vagyis az agyvelőgyulladást vírusok által terjesztik. A betegség első fázisa kb. két nappal a kullancscsípés után kezdődik. Az influenzához hasonló tünetei vannak: láz, fejfájás, fáradtság, derék- és végtagfájdalom, légcsőhurut, emésztőrendszeri panaszok, általános rosszullét, étvágytalanság, émelygés, amely 1–8 napig tart. Két-négy héttel a csípés után léphet fel a lényegesen súlyosabb második fázis. Az elszaporodott vírusok megtámadhatják az agyat, annak gyulladását idézhetik elő, és elpusztíthatják az agy- és az idegsejteket. Tünetek: magas láz, fejfájás, hányás, nyakmerevség, lehet öntudatzavar, bénulások, alvászavar, depresszió stb.

A Lyme-kór vagy borelliózis kórokozója a borreliabaktérium, amelyet szintén kullancsok terjesztenek. A Lyme-kór tünetei hasonlítanak a hűléses megbetegedésekre vagy az influenzára. Ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni a nyirokcsomók duzzanatát, ízületi és izomfájdalmakat, hőemelkedést, amely a csípés után jelentkezik. A fertőzést arról lehet felismerni, hogy a csípés helyén 2-4 nap múlva, de leggyakrabban 12-14 nap múlva (néha 2 hónap) kör alakú vörös folt képződik, amely körkörösen növekedik, átmérője elérheti a 20-30 cm-t, közepe elhalványul. Ha ezeket a tüneteket észleljük, azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy megkapjuk a megfelelő kezelést. A Lyme-kór káros változásokat idézhet elő az ízületekben, idegrendszerben, szívben, bőrben stb. A nem ke­­­­­zelt Lyme-kór idültté válhat.

Amint a testünkön észrevesszük a kullancsot, a lehető leggyorsabban el kell távolítani. A kullancs eltávolításához szakemberre van szükség, sebészre vagy traumatológusra. Ha nincs erre lehetőség, akkor csipesszel vagy a körmök közé kell fogni a kullancs szívószervét (minél közelebb a bőrhöz), majd óvatos mozdulatokkal ki kell fordítani vagy emelni. Nem szabad összeszorítani, mert így a kórokozókat bepréseljük a sebbe. A kullancs eltávolítása után a bőr felületét fertőtlenítsük jóddal vagy zöld tinktúrával. Ha a leszakadt fej benne marad a bőrben, akkor azt a helyet szesszel bekenjük, majd a fejet steril tűvel kivesszük. A bőrben maradt testrész gennyesedést válthat ki. Miután kivettük a befúródott kullancsot, ajánlatos minden esetben felkeresni az infek­tológust.

Dr. Skultéty Zita,
Nagyszőlős

A kullancs

A kullancs 1-2 mm nagyságú, lapos, feketésbarna rovar. A legfontosabb szerve a szipóka, amely csípéskor mélyen behatol a testbe, s a vér a kullancs gyomrába ömlik.

A kullancsok a fűben és az alacsony bokrokon, az állatok legeltetési helyein leselkednek áldozataikra. A fűszálakon és a levelek fonákján csüngenek. Már 10-15 m messziről megérzik az ember vagy állat szagát, amely még jobban vonzza őket. Ha az ember végigsúrol egy ilyen levelet, a kullancs szőrös lábai beleakadnak a láb vagy kéz bőrébe. Onnan másznak észrevétlenül a térd hajlatába, a combhajlatba, a hónaljba, a mell alá, a hajas fejbőr peremére, a fül mögé. Ezeken a helyeken jól érzik magukat, és védve vannak.

A legjobb megelőzése a kullancscsípésnek a megfelelő öltözet: hosszú szárú nadrág a zokniba tűrve, hosszú ujjú ing szoros kézelővel, szorosan bekötött kendő vagy sapka. A rovarriasztó használata a szabad bőrfelületre, ruhára fújva szintén hatékonyan csökkentheti a kullancscsípés esélyét. Egy erdei séta, biciklizés vagy futás után tanácsos átvizsgálni a bőrt, ruházatot. Nem minden kullancs fertőzött, de azért jobb vigyázni.