Megszűnt a kishatárforgalom

Csak útlevéllel léphető át az ukrán–magyar határ

2003. augusztus 1., 02:00 , 133. szám

Augusztustól csak útlevéllel lehet átkelni az ukrán–magyar határon, mivel július 31-ével Kijev és Budapest felmondja az egyszerűsített határátlépés rendjét szabályozó egyezményt – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Kijevben Olekszandr Gorkov, az ukrán külügyminisztérium helyettes sajtószóvivője.

Gorkov emlékeztetett rá, hogy az ukrán kormány még július 7-én elfogadta a két ország határ menti településein élők egyszerűsített határátlépését lehetővé tévő megállapodást érvénytelenítő rendeletet, amelynek alapján Kijev július 22-én átadta a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának a megfelelő jegyzéket.

Augusztustól a vízumkötelezettség novemberi bevezetéséig az ukrán és a magyar állampolgárok útlevéllel utazhatnak a másik országba azon egyezmény alapján, amelyet 1978-ban kötött a Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság.

A hírt az illetékes ukrán határőrizeti szerveknél is megerősítették. Kérdésünkre ugyanakkor mind magyar, mind ukrán oldalról úgy tájékoztattak, hogy sem a Mezőkaszony–Barabás, sem a Harangláb–Lónya határátkelőkön, amelyeket eddig csupán kishatárátlépővel vehettek igénybe az utazók, nem szűnik meg a forgalom, azokat útlevéllel továbbra is igénybe veheti az utazóközönség.

MTI – P. Zs.