Pasaréti segítség a tiszapéterfalvai líceumnak

Budapestről jöttek

2003. augusztus 1., 02:00 , 133. szám

A budapesti pasaréti és a tiszapéterfalvai református gyülekezetek közötti testvéri kapcsolat többéves múltra tekint vissza. Ennek a jó viszonynak köszönhetően az idén nyáron a már hagyományos kár­pá­tal­jai táborozás mel­lett 16 lelkes pasaréti fiatal elhatározta, hogy segít a Ti­sza­­pé­terfalvai Református Líceum új kollégiumi szár­nyának építésében.

Mint Seres János, Mára­ma­ros-Ugo­csa egyházmegye esperese, ti­va­dar­­falvai lelkész elmondta, a líceumba évek óta többszörös a túljelentkezés, de egyébként is helyszűkében szen­ved­tek, ezért vált szükségessé az épület bővítése.

– Az elmúlt évben kezdtünk az építkezéshez, a munkálatokat a Kárpátaljai Református Egyházkerület építőbrigádja végzi a helyi emberekkel együtt – mondta el az esperes. – Tavaly sikerült befejezni az alapozást, idén pedig nekiláttunk a falak felhúzásának. Szeretnénk, ha még idén tető alá kerülne az épület, és akkor jövőre elvégezhetnénk a fennmaradó belső és külső munkálatokat. Az lenne a jó, ha a diákok már a jövő év szeptemberében birtokukba vehetnék a kollégiumot. Az építkezés anyagi hátterét részben a Kárpátaljai Református Egyházkerület biztosítja, valamint különböző magyarországi alapítványoknál is pályázunk. Külföldi adományozóinktól ígéretet kaptunk, hogy használt fűtőtestekkel és fürdőszoba-felszereléssel járulnak hozzá az építkezéshez. Nekünk ez is nagy érték. Minden segítséget szívesen fogadunk, ezért is volt nagy öröm számunkra, hogy a budapesti fiatalok egyheti kemény fizikai munkával járultak hozzá vállalkozásunk sikeréhez.

A pasaréti fiatalok egyébként nagyon megkedvelték vidékünket, ezért is döntöttek úgy, hogy segítenek. Az egy hét alatt, amit itt töltöttek, a lányok a líceum épületének ajtóit és ablakait csiszolták le és festették újra, a fiúk pedig az új kollégiumi szárny második emeletének építkezésénél segédkeztek: téglát rakodtak, maltert kevertek, a mesteremberek keze alá adták az alapanyagokat.

Váradi Natália