Ukrán–lengyel vízummegállapodást írtak alá

Ingyenes lesz a lengyel vízum

2003. augusztus 8., 02:00 , 134. szám

Az ukrán állampolgá­rok­nak ingyenes, hosszú lejáratú lengyel vízumot, a lengyeleknek vízummentes ukrajnai beutazást szavatoló kétoldalú megállapodást írtak alá Kijevben az uk­rán és a lengyel kormány képviselői.

Az aláírásra abból az alkalomból ke­rült sor múlt héten, hogy kormányküldöttség élén kétnapos ukrajnai látogatásra Kijevbe érkezett Leszek Miller lengyel miniszterelnök.

Az Európai Unióhoz csatlakozó Lengyelország októbertől vezet be vízumkényszert Ukrajnával szemben. Sajtóértesülések szerint a vízumme­gál­la­podás azt követően is érvényben marad, hogy Lengyelország csatlakozik a schen­geni övezethez.

Kedden Szerhij Dovbesko, az ukrán külügyminisztérium szóvi­vői irodájának tanácsosa saj­tótá­jékoztatóján arról be­szélt, hogy Ukrajna Ma­­gyarországgal, Szlo­­vákiával és Lit­vániával olyan vízum-megállapodás aláí­rá­sára törekszik, amilyet Lengyelországgal kö­tött.

A magyar Külügy­minisztérium szóvivői irodájának munkatársa kifejtette: a lengyelországi megoldás, az ingyenes vízum csak addig le­het­séges, amíg az ország a schengeni egyezmény tagjává nem válik, azaz 2007-ig. A schengeni egyez­mény ugyanis kötelezővé teszi a vízumdíjat – jelentette az MTI.