Ami rajtunk múlik, megtesszük…

Épülőben a csongori iskola

2003. augusztus 15., 02:00 , 135. szám

Az új csongori iskola alapkövét 2001-ben rakták le. Az objektum a tervrajzok szerint háromszintes lesz, s ha majd elkészül, az eddig három épületben működő tanintézmény végre egy helyre kerül. Ez év májusában folytatódott a munka, és sikerült befejezni az első szintet. Az év végéig szeretnék tető alá hozni az épületet. Mint Nagy Sándortól, a KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezetének alelnökétől, az iskola igazgatójától megtudtuk, a siker nem a munkásokon múlik.

– A legnagyobb problémánk, hogy elfogyott a járási költségvetésből az építkezésre kiutalt pénz, s most a szponzorok segítségére várunk, hogy folytatódhasson a munka – ismerteti a tényeket Nagy Sándor. – Meglehetősen későn fogadták el a járási költségvetést, így késve, március helyett májusban foghattunk csak hozzá a munkához. Egy 11 tagú csongori építőbrigád dolgozik az iskolán, akiknek sikerült behozni a lemaradást. Az eddigi munkaütem is bizonyítja, hogy nem tőlünk függ, mikor fejezzük be az építkezést, hanem az anyagi fedezettől. Ami rajtunk múlt, megtettük, a szükséges engedélyek, iratok mind megvannak.

Az iskolában jelenleg 315 gyerek tanul, meglehetősen mostoha körülmények között, így nem csoda, hogy nagyon várják már a költözést.

– Tanteremhiánnyal küszködünk, s a meglévők sem igen felelnek meg az új előírásoknak. Ez persze nem is csoda, hiszen van olyan épületünk, amelyik még a csehek alatt készült. Az új iskola felépülése egyébként is sok problémát oldana meg a faluban. Visszakaphatná például tulajdonrészét a csongori református egyházközség, hiszen most, hogy nincs hol tanulnunk, az egyházi tulajdonú területen álló állami épületet használjuk, amelyben hat tantermet alakítottunk ki. Visszaadnánk a községnek egy másik épületet is, amelyben az ambulancia működne. Azt viszont ma még megjósolni sem lehet, mikor következik be mindez, mikor vehetjük birtokba az új iskolánkat, hisz ez a befolyó támogatásokon múlik.

F. K.