Ungváron a fehér fagyi a legkelendőbb

„Fagylaltgyár” Ungban

2003. augusztus 15., 02:00 , 135. szám

A császlóci lágyfagylalt széles körben ismert az Ungvári járásban. Az ungi falvakba három fagylaltostricikli szállítja a friss hűsítőt, emellett néhány közkedvelt megyeszékhelyi étterem, kávézó, pizzéria is innen rendeli a hideg desszertnek valót.

– Az ún. lágyfagylalt „lelke” a minőségi tejpor, ehhez jönnek a különböző aromák és színezékek, valamint a cukor. A tejport Ukrajnában szerezzük be, aromát, színezéket rendszerint Magyarországon vásárolunk. Szerencsére ma már széles a kínálat, szinte nincs olyan íz, amit ne lehetne megtalálni a piacon. A tölcséreket Beregszászban, az ostyapoharakat Sztrijben vásároljuk – sorolja Tóth Mónika, a „fagylaltbirodalom” vezetője.

Meglepődve tapasztaltuk, hogy az „üzemet” – egy nagy teljesítményű mixert, egy nem túl nagy keverő-fagyasztó gépet, néhány fagyasztószekrényt és az adagolót – egyetlen ember működteti. Egy „keverésből” 12 liter fagylalt készül. Ez vagy a fagylaltpultokról ismerős tégelyekbe kerül, vagy tölcsérekbe adagolják és az újabb fagyasztást követően a triciklik szállítják a falvakba.

Az ezzel a módszerrel készült desszert 72 óráig fogyasztható. Előnye, hogy a frissen készült fagylalt ízvilága sokkal teltebb, gazdagabb a tartósan tárolt jégkrémekénél.

Sokáig a sztracsatella, a bianca nero, az amaréna számított slágernek a fagylaltok körében, ám mint megtudtuk, a divat ezen a téren is változik.

– Az ungvári megrendelőknél jelenleg a fehér színű desszertek vezetnek (oroszkrém, vanília, tejszín, kókusz), emellett kedvelt a csokoládé, banán, citrom, ananász, szamóca, szőlő, szilva, erdei szamóca, meggy és még sorolhatnám – folytatja a beavatást a fagylaltvilág rejtelmeibe Tóth Mónika. – Eddig közel negyvenféle ízesítést próbáltunk ki és vittünk piacra. A tejszín, oroszkrém, indiáncseresznye például csak Budapesten szerezhető be, pisztáciát viszont idén még ott sem találtunk.

A gyümölcsérés kezdetével lassan lecsengőben van az idei fagylaltszezon, vélik a szakemberek, persze amíg tartja magát a meleg, nemigen vannak gondok az értékesítéssel.

Végül azt is megtudtuk, hogy a gyorsfagyi legnagyobb konkurense a főzött jégkrém, amelynek mintegy két évvel ezelőtti kárpátaljai piachódítása érezhetően visszavetette a lágyfagyi iránti keresletet.

-nagy-