Csökkenő bűnözés, betörési hullám

Sajtótájékoztató a beregszászi járási rendőrségen

2003. augusztus 22., 02:00 , 136. szám

Augusztus 18-án sajtótájékoztatóra került sor a beregszászi járási belügyi főosztályon, ahol az egyes osztályok, szolgálatok vezetői számoltak be az újságíróknak az általuk végzett munkáról. Az eseményen jelen volt Andrij Pleha, a főosztály megbízott vezetője is. Vaszil Burisin személyzeti főosztályvezető-helyettes tájékoztatása szerint az utóbbi időben az osztályon jelentős létszámleépítés történt.

Az elmúlt időszakban Beregszászban történt betörések kapcsán Ju­rij Plisz­ka, a nyomozóosztály ve­zetője el­mondta, a Munkácsi közben és az Odesszai utcán elkövetett lakásfeltöréseket ugyanaz a büntetett előéletű személy követte el, aki ellen körözést adtak ki. Pliszka szerint ugyanakkor a bűnjelekből ítélve nem ugyanazok a tettesek rabolták ki két ízben is a Bereg­szász című lap szerkesztőségét. Erre utal az elkövetés módjának kü­lönbözősége is. Az ügyben folyik a nyo­mozás, a rendőrség jelenleg ellenőrzi, hogy az eset kapcsán látókörébe került személyek összefüggésbe hozhatók-e az üggyel.

Mint Szerhij Pilip törzsparancsnok rámutatott, az idei év első hét hónapjában a betörési hullám ellenére összességében csökkent az elkövetett bűnesetek száma, s javult a felderítettség aránya is. Mint elhangzott, a járás területén az első félévben 127 bűncselekményre derült fény.

Ruszlan Popovics, a kábítószer-fogyasztás és terjesztés elleni osztály vezetőjének tájékoztatása szerint idén három ízben buk­kantak illegális mákültetvényre a járás falvaiban, illetve kilenc személyről derült ki, hogy ká­bí­tó­szer-fogyasztó. Egy mákszalma-csempészési kísérletet is megakadályoztak az illetékesek: egy magyar és egy orosz állampolgár két kilogrammnyi mákszalmát kísérelt meg Magyarországról Ukrajnába csempészni.

Szilágyi Elemér, a járási közleke­dés­­­rendészet vezetőjének tájékoztatása szerint idén csupán egy Moszkvics márkájú személygépkocsit tulajdonítottak el Beregszászban, míg a tavalyi év azonos időszakában két lopás történt a városban.

B. J. – B. Zs.