De nehéz az iskolatáska… és drága

Mi és mennyiért kerül az iskolatáskába?

2003. augusztus 22., 02:00 , 136. szám

Lassan véget ér a nyár, s a gondos szülők nekilátnak, hogy beszerezzék csemetéiknek az iskolakezdéshez nélkülözhetetlen tan­sze­re­ket. Ezekből nincs is hiány, ám legtöbbünk számára egyáltalán nem mellékes, mennyibe is kerülnek a tollak, füzetek, egyebek.

Az iskolatáskák ára mi­nő­ség­től és mé­rettől függően mi­ni­málisan 25 hrivnya, ám a csinosabb és tartósabb da­ra­bokért 60-70 hriv­nyát is elkérhetnek.

A kisiskolások ál­tal használt né­hány­ lapos fü­zetek darabja 16-20 kopijka, s a tanév során általában 10-10 vonalasat és kockásat használnak el. A felső tagozatosoknak iskolakezdésre minimum 20-20 füzetet kell beszerezniük. Ezek ára a lapok szá­mától, valamint a papír minő­sé­gétől függ, s 80 kopijkától egészen 4-5 hrivnyáig terjed. A manapság a diákok körében oly közkedvelt spirálos füzetekért A5-ös for­mátum esetén 3-4 hriv­nyát, az A4-es formátumúért pedig 6-7 hrivnyát kérnek. A műanyag füzetfedők darabja 15 kopijka, míg a füzettartók 3-4 hrivnyába kerülnek.

Tollak 80 kopijkától egészen 3-4 hrivnyás árig (a különlegességekről már nem is beszélve), grafit ceruzák a legegyszerűbb 20 ko­pij­kástól a 6 hrivnyába kerülő hegybetétesig sokféle változatban, minőségben és árban kaphatók.

Az alsó tagozatosoknak a rajzórákra szükséges felszerelés: vízfesték (2-5 hr), színes ceruza (darabszámtól függően 2-8-12 hr), filctoll (a 6 darabos 90 ko­pijka, 18 darabos 4,50-5hr), rajzfüzet (10 lapos – 1hr). A gyurma ára dobozonként 2,80-3 hrivnya, a színes papír csomagja, amely átlagosan 10 lapot tartalmaz, 1 hrivnya, a ragasztó 2 hrivnya.

Egy körzőkészlet 9-16 hriv­nyába kerül, de egyetlen kör­ző is 3 hr. A vonalzók darabját általában 0,80-1 hrivnyáért kínálják, de például egy vonalzókészlet, amely szögmérőket és egyéb speciális vonalzókat tartalmaz, 3-5 hrivnyába kerül. A radír 20-60 kopijka, a ceruzahegyező 1-2 hr. A tolltartók 3-4 hrivnyáért kaphatók, de 5 hrivnyáért olyat is ta­lá­lunk, amely radírt, ceruzát, ceruzahegyezőt és tollat is tartalmaz.

A fenti árak ugyanakkor csupán tájékoztató jellegűek, mivel akár ugyanazon településen belül is óriási különbségek mutat­koz­nak az egyes termékek áraiban, attól függően például, hogy központi fekvésű szaküzletben vagy piaci árusnál érdeklődünk.

Tapasztalataink szerint a szü­lő, aki a fentieknek megfelelően kí­vánja felszerelni gyermekét, ilyenkor általában legalább 40–60 hrivnyát hagy az árusoknál – a szükséges ruházati cikkeket és lábbelit nem számítva.

-lia-