Esztergom nevét viseli majd a díszterem

Anyaországi települések támogatják a KMTF új épületének felújítását

2003. augusztus 22., 02:00 , 136. szám

Esztergom városa is hozzájárul a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola (KMTF) céljaira tavaly átadott egykori beregszászi megyei törvényszéki épület helyreállításának költségeihez – erről írtak alá szándéknyilatkozatot a múlt héten a Duna menti város képviselői és a főiskola vezetői.

Gerendás János, az esztergomi polgármesteri hivatal tanügyi irodavezetője, valamint dr. Magyar György, az esztergomi városi képviselőtestület oktatási és ifjúsági bizottságának elnöke, a Vitéz János Tanítóképző Főiskola tudományos főigazgató-helyettese múlt szerdán tett látogatást a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskolán. A vendégek dr. Orosz Ildikó, a KMTF elnöke, dr. Soós Kálmán főigazgató, dr. Bren­zovics László, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány elnöke és Vass Ilona főtitkár kíséretében megtekintették a főiskolát.

A vendégek megtekintették a főiskola jelenlegi épületét, melyet a KMTF a református egyháztól bérel, s a volt törvényszéki épületet, mely a tanintézmény végleges otthonául szolgálhat majd. Ellátogattak a Kölcsey Ferenc Szakkollégiumba is, melynek tatarozása nemrég fejeződött be.

– Benyomásaim arról győztek meg, hogy az itt élő emberek mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ez a romos épület megújuljon, s a főiskola céljait szolgálja. Erőn felüli munkába fogtak, és ezt mi is támogatni szeretnénk – összegezte a tapasztalatokat dr. Magyar György.

– Levélben kerestük meg Magyarország minden polgármesterét, melyben felvázoltuk a főiskola leendő épületének helyzetét, s kértük, lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá annak felújításához. Terveink szerint a helyrehozott épületben nem számoznánk a termeket, hanem arról a településről neveznénk el, amely hozzájárult annak belső megújulásához – ismertette a látogatás előzményeit dr. Orosz Ildikó. – Megkeresésünk nyomán máris érkeztek felajánlások, és nagy öröm számunkra, hogy Esztergom városa a legszebb, legnagyobb helyiség, a díszterem felújításának támogatását vállalta.

A tárgyalásokat követően Esztergom város és a KMTF képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá, mely rögzíti a dunántúli település által nyújtott támogatás folyósításának és felhasználásának feltételeit.

– Levélváltás útján tájékozódtunk arról, hogyan kívánja felújítani a törvényszék épületét a főiskola. Megkaptuk az épület alaprajzát és az elvégzendő munkálatok négyzetméterárát is, minek alapján Meggyes Tamás polgármester úr indítványára a díszterem felújítását Esztergom városa szeretné vállalni – erősítette meg Gerendás János. – Abban tudunk segíteni, hogy a terem négyzetméterenkénti felújításának költségeit mintegy két év alatt folyósítjuk a felújítással foglalkozó alapítványnak.

F. K.