Három hektáron égett az avar Verécénél

Árokkal vetettek gátat a lángoknak

2003. augusztus 22., 02:00 , 136. szám

Napokon át égett az avar a nagyszőlősi járási Veréce és a huszti járási Tiszakriva térségében, a hegyet borító erdőből sűrű füst szállt a magasba.

Mint Vaszil Agij, a nagy­szőlősi járási állami erdőgazdaság megbízott igazgatója a Kárpátaljának elmondta, az erdészek és a helyi lakosok augusztus 12-én észlelték, hogy a hegyen lángot fogott az avar, az erdő aljnövényzete háromhektáros területen leégett. A helyszínre kivonultak az erdészek és a tűzoltók, ám a járművek nehezen vagy egyáltalán nem tudták megközelíteni a terepet, s csak egy tartálynyi vizet sikerült a füstölgő avarra locsolni, holott hússzor ennyi is kevés lett volna. Fennállt annak a veszélye, hogy a tűz to­vább­­terjed, és a fák is veszélybe kerülnek, aminek beláthatatlan következményei lettek volna. Végül augusztus 14-én sikerült teljesen lokalizálni a tűzfészket, az érintett területet mintegy egy méter széles és fél méter mély árokkal szigetelve el az erdő többi részétől.

Jelenleg a megyei erdőgazdasági főosztály, a megyei ökológiai főosztály és a megyei tűzoltó-parancsnokság szakembereiből álló bizottság vizsgálja a helyszínen az avartűz keletkezésének okát, felméri a keletkezett kárt. A helyszínen még most is éjjel-nappal jelen vannak az erdőőri szolgálat munkatársai, akik bármikor készek beavatkozni, ha ismét észlelik az avartűz terjedését.

Vaszil Agij elmondása szerint nem a mostani az első tűzeset a régióban, a nyolcvanas években a közelben működő lőtéren folyó gyakorlat során keletkezett avartűz.

B. J.