Hófehérkétől Hamletig

Könyvgrafikai tárlat nyílt Beregszászban

2003. augusztus 22., 02:00 , 136. szám

Kárpát-medencei könyvgrafikai kiállítás nyílt augusztus 14-én Beregszászban, a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola (KMTF) Kollégiumának Révész Imre kiállítótermében a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a Magyar Képző- és Iparművészek Társasága (MKIT), illetve a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (KMKIRIT) szervezésében.

A tárlat anyagát illusztrált könyvek és a grafikusok eredeti alkotásai képezik. Mint Riskó György, a KMKIRIT alelnöke elmondta, az érdeklődők mintegy száz Kárpát-medencei alkotók által illusztrált kötetet, s közel félszáz művész mintegy kétszáz grafikáját láthatják. A Beregszászban megtekinthető anyag ugyanakkor csupán töredékét képezi annak a hatalmas vállalkozásnak, mely dr. Szabó Lilla művészettörténész, a MKIT elnöke szervezésében a Kárpát-medencei könyvgrafikát hivatott bemutatni 1918-tól napjainkig, s mely hamarosan könyv alak­jában is meg­jelenik. Ris­kó György kiemelte, hogy ezen a területen vidékünk jelentős hagyományokkal rendelkezik, s Kassai Antaltól Jan­ko­vics Máriáig számos kárpátaljai alkotó munkáját tartalmazza a most kiállított válogatás.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Orosz Ildikó, a KMTF elnöke beszédében örömmel állapította meg, hogy a főiskola tavaly felavatott kiállítóterme beváltotta a hozzá fűzött reményeket, s a jelek szerint pozitív hatással van a város és környéke kulturális életére. A rövid ünnepi műsort követően (fellépett ifj. Bernáth Ferenc gitárművész), dr. Bren­zovics László, a KMKSZ alelnöke nyitotta meg a kiállítást.

A megnyitón jelen volt Petri Zsolt, a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma Határon Túli Magyarok Főosztálya főosztályvezető-helyettese, dr. Cser­nicskó István, a KMTF főigazgató-helyettese, Bakancsos László, a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének elnöke, Horkay Sámuel, a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének elnöke, Kasztner Gusztáv, a Beregszászi Művelődési és Szabadidőközpont igazgatója.

A kiállítás, melynek támogatói a Nemzeti Kulturális Alapprogram, a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulátusa voltak, szeptember első hetének végéig tekinthető meg.

Ferenczi Katalin