A vemhes kocák takarmányozása

2003. augusztus 22., 02:00 , 136. szám

Az utóbbi időben egy kissé visszaesett ugyan a lakosság körében a kocatartás az ingadozó malacárak miatt, mégis szeretnék néhány tanáccsal szolgálni azok számára, akik még bíznak az ágazat jövőjében.

Szokás és helyes dolog a vemhes kocát úgy takarmányozni, hogy a vemhesség alatt is gyarapodjon, és ezáltal biz­tonsági tartalékot képezzen a lak­táció idejére. Gazdaságtalan azonban jelentős többletet felrakni a kocára, mert a takarmány a kétszeres transzformáció révén nagyon rosszul hasznosul. Tartalékkondícióként legföljebb 20 kg-ot indokolt előirányozni. A tenyész­kon­dícióban lévő kocák takarmányát az első 90 nap­ban túlnyomó részben olcsó, természetes takarmányok (takarmányrépa, zöldtakarmányok, burgonya) képezzék, kellő ab­rak­kie­gé­szítéssel. A vemhesség elején (90 napig) az abraktakarmány napi adagja csak 2,0–2,4 kg legyen (kocatáp), a túlzott abrakfogyasztás ebben az időszakban szükségtelen, mivel nem befolyásolja a megszületendő malacok számát, viszont fialási nehézségeket okozhat.

A vehemépítésre külön nem takarmányozzuk a kocát, mivel a vemhesség alatt 8–15%-kal javul a fehérje- és energiakihasználás, ami elegendő a vehem kifejlődéséhez.

A vemhesség 90. napja után fokozatosan csökkentsük minimálisra a tömegtakarmányokat, viszont a jó minőségű abrakmennyiséget emeljük 2,6–3,5 kg-ra. Fialás előtt egy héttel (108. nap) a koca abrakfejadagját fokozatosan csökkentsük újra 2,0 kg-ra. A fialás napján csak híg, korpás ivós takarmányt etessünk. Az ivós lehetőleg langyos vízzel bekevert búzakorpából, gabonadarából készüljön. Külön vályúból itatva tejipari melléktermékek is etethetők. A vemhesség időszakában rendszeresen lássuk el kocáinkat a szükséges ásványi anyagokkal (mész, konyhasó, foszfor) és vitaminokkal. A takarmánymeszet, a fosz­for­kiegészítőt, a ta­kar­mánysót, a limitáló amino­sa­vakat, valamint a takarmányízesítő készítményeket mindig az abraktakarmányok közé keverten adjuk. Példaként említem, hogy egy 170–200 kg-os, a vemhesség utolsó havában lévő nagyfehér hússertés te­nyész­koca takarmányadagja saját készítésű gazdasági abrakkeverék használata esetén nyáron a következő:

– 5 kg zöldtakarmány

– 1,0 kg árpadara

– 0,6 kg kukoricadara

– 0,4 kg búzakorpa

– 0,3 kg napraforgódara (extr.)

– 20 g takarmánysó.

Nagy Ferenc,

a Kárpátaljai Tudományos Kutatóintézet munkatársa