A Három nővér Zsámbékon

Csehov Fesztivál egy volt katonai bázison

2003. augusztus 29., 02:00 , 137. szám
A három nővér

A Zsámbéki Napok keretében idén Csehov Fesztivált is tartottak (augusztus 15–17.), ahol a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Anton Pavlovics Csehov Három nővér című darabját adta elő.

A fesztivál helyszínéül a Zsámbéktól három kilométerre lévő egykori katonai rakétabázis szolgált. A dombtetei „színházban” a főváros gyönyörű panorámája szolgált díszletül. A beregszászi társulat bemutatóján a Három nővér címszerepeit Ka­csur Andrea (Ol­ga), Orosz Ibolya (Mása) és Vas Magdolna (Irina) játszották. A nővérek testvérét, And­rejt, Kristán Attila alakította. A dadus alakját a magyarországi Szabó Ildikó színművésznő formálta meg, aki kora és a hőség dacára csodálatosan bírta a próbák és a bemutató megfeszített tempóját.

A sikeres bemutatóról nyilatkozva Trill Zsolt színművész kérdésünkre nyugodt, érzelmekkel teli darabként jellemezte a Három nővért. Szerinte a mai közönség nincs hozzászokva a mérsékelt tempójú és hangvételű művekhez, aki azonban elfogadja, képes élvezni azt.

– A fesztiváli előadások bizonyították: ma is van mód megtalálni és közvetíteni a csehovi hangulatot – mondta Trill Zsolt. – Csehov csodálatos világot ír le a három nővér viselkedésével, sajátos egyéniségével. A darab által megjelenített, ún. „ezüstkor” ma már nem létezik, ahogy olyan emberek sem, mint a három nővér, vagy testvérük, And­rej. Vid­nyánszky Attila rendező egy kultúra, egy világ lassú el­mú­lását szerette volna érzékeltetni, amit bár követ valami új, valami más, de nem biztos, hogy az jobb, mint ami előtte létezett.

A beregszászi társulat szeptemberben részt vesz a Breszti Nemzetközi Színházfesztiválon, szeptember 30-án pedig a budapesti Bárka Színházban mutatja be A szarvassá változott fiú c. darabot Törőcsik Mari és Trill Zsolt főszereplésével.

-lia-