„A lélek munkája árad ezen intézményből”

Tízéves a Nagyberegi Református Líceum

2003. augusztus 29., 02:00 , 137. szám

A Nagyberegi Református Líceum idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, minek tiszteletére augusztus 18–22. között hálaadó csendeshetet, augusztus 23-án pedig hála­adó istentiszteletet tartottak. A nagy­beregi református templomban együtt ünnepeltek a líceum egykori és jelenlegi diákjai, tanárai, valamint az intézmény egyházi, társadalmi támogatói.

Szabó Dániel, a Magyarországi Református Egyház Presbiteri Szövetségének elnöke ünnepi nyitóbeszédében hangsúlyozta: a lélek munkája árad ezen intézményből. „A líceumból évről évre kikerülő kiművelt emberfők a lélek templomaiként lépnek a világba. A lélekhordozást ebben az intézményben kapják tanártól, lelkipásztortól, igehirdetőtől. Ez ad majd nekik erőt, hogy a romok között is éljenek” – fogalmazott.

Igehirdetésében Gulácsy Lajos nyugalmazott református püspök a kezdetekre emlékezve elmondta: „Egykoron ezen a vidéken még a hit kioltásán munkálkodtak. Majd eljött az idő, amikor létrejöhetett egy református irányítású iskola, ahol ifjakat nevelünk hitre, emberségre”.

A tanintézmény küzdelmes történetéről Szilágyi Lajos igazgató szólt, majd a diákokkal együtt egy-egy szál virággal köszöntötte mindazokat a tanárokat, nevelőket és támogatókat, akik hozzájárultak az intézmény létéhez, működéséhez.

Ezen ünnepi alkalomból köszöntötte a Nagyberegi Református Líceumot Horkay László, a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) püspöke, Pándi-Szekeres Dávidné, az intézmény egykori igazgatónője, Papp Kornél, a magyarországi Re­for­má­tus Egyházi Iskolaügyi Osztály vezetője, Zán Fábián Sándor, a KRE lelkészi főjegyzője, Kopasz Gyula, a Beregi egyházmegye esperese, dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke, Joop Vers­choor, a hollandiai Tabita szervezet képviselője, valamint Bacskó Tivadar, a beregszászi járási tanfelügyelőség helyettes vezetője.

Szép momen­tuma volt az ünnepségnek, amikor elhangzott az idei elsősök fogadalomtétele. A továbbiakban ünnepi koncertet adott a líceum egykori diákjaiból alakult alkalmi énekkar (karnagy: Király Kálmán) és a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet zenekara (vezetője Kovács Sándor).

V. N.