Szolgálva szeretni

Holland önkéntesek Feketepatakon

2003. augusztus 29., 02:00 , 137. szám

A World Servants (Világ Szolgálói) holland segélyszervezet 16 fiatal önkéntese nemrég a feketepataki Fenyőfácska óvoda új szárnyának és játszóterének építésébe kezdett. Mar­gitics Ildikó, a szervezet kárpátaljai koordinátora a munkálatok előzményeiről, Jan-Paul Apon, a jelenlegi csoport vezetője pedig az építkezés menetéről számolt be.

– Kárpátalján idén ez volt a második akciónk. Április végén az aknaszlatinai óvoda épületén dolgoztak, illetve játszóteret és nyári pavilont építettek holland patrónusaink. Július végén a 16 holland és egy magyarországi fiatalból, zömében egyetemistákból álló csoport a feketepataki óvoda új nappali helyiségének építésén dolgozott. A munkához szükséges alapanyagokat és a munkacsoportot is a holland segélyszervezet biztosította. Mivel a csoport csak két hetet töltött itt, a helyiek segítségével előkészítettük számukra az alapokat és a szükséges anyagokat, így ők már a falak felhúzásán dolgozhattak. Reményeink szerint még idén sikerül tető alá hozni az épületet. Az itt járt fiatalok többsége nem szakmabeli, hanem például szociális munkás, pedagógus, fizikoterapeuta, orvostanhallgató, ám annál nagyobb volt a lelkesedésük, elszántságuk. Az útiköltséget és a vízumdíjat ők maguk keresték meg jótékony akciókkal – mondta el lapunknak Margitics Ildikó.

– A World Servants szervezte meg a csoportunkat, utazásunkat, valamint a szükséges előkészületeket is – tájékoztat Jan-Paul Apon. – Már jelentkezésünkkor tudtuk, hogy hová jövünk, és milyen feladat vár ránk. Tisztában vagyunk azzal, milyen nagy szükség volt arra a munkára, amelyet itt végeztünk, s ennek nagyon örülünk, hiszen jelmondatunk: „Szolgálva szeretni”.

Váradi Natália