A cél szentesíti az eszközt?

Nyilatkozatháború az Illyés Közalapítvány körül

2003. szeptember 5., 02:00 , 138. szám
Kárpáti Igaz Szó: tévedés vagy szándékosság?

Két héttel korábban lapunk is közölte a KMKSZ elnökségének az Illyés Közalapítvány (IKA) tevékenységével kapcsolatos nyilatkozatát, melyben a testület sajnálattal állapítja meg, hogy a közalapítvány tisztségviselői megakadályozták az ukrajnai alkura­tórium megalakulását, amivel a támogatások elvi elosztásának majd egy évtizede működő rendszerét zúzták szét. A nyilatkozat szorgalmazta az IKA ukrajnai alkura­tó­ri­u­mának mielőbbi megalakítását, követelve, „ne akadályozzák meg, hogy az ukrajnai szervezetek demokratikus módon dönthessenek a testület működéséről, valamint a támogatások hovafordításáról szóló kérdésekben”. Az elmúlt héten ugyancsak nyilatkozatban reagált e felvetésekre az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöksége, holott a szervezetről nem történik említés a KMKSZ elnöksége által meg­fogalmazott dokumentumban.

Az UMDSZ nyilatkozata sze­rint a KMKSZ valótlanságokat állított az IKA tevékenységéről. Mint a dokumentum fogalmaz, nem felel meg a tényeknek a KMKSZ el­nök­ségének azon állítása, hogy „a Közalapítvány tisztségviselői megakadályozták az ukrajnai alkuratórium felállítását”, ugyanis azt épp a KMKSZ-ve­zetők hiú­sították meg. „Nem fe­led­kez­he­tünk meg arról, hogy az elmúlt négy esztendő folyamán a KMKSZ és a hozzá közel álló Kárpátaljai Magyar Pedagó­gus­szövetség olyan túlsúllyal bírt az alkuratóriumban, amellyel megakadályozhatott és meg is akadályozott minden, számára nem rokonszenves döntést” – olvasható a közleményben, melyet az MTI ismertet. Az UMDSZ elnöksége úgy véli, a KMKSZ vezérkara mindent megtett azért, hogy megőrizze hegemóniáját, s most a nyílt támadástól sem riad vissza. A KMKSZ-nyilatkozatnak az IKA-támogatások elosztásának aránytalanságaira utaló megállapítása kapcsán az UMDSZ leszögezi: „Tény, a KMKSZ valóban vesztesnek érezheti magát, mert míg korábban a kárpátaljai magyar szervezeteknek megítélt összeg 80-90 százalékát ő és holdudvara kapta meg, most más szervezetek fontos programokat tartalmazó pályázatait is figyelembe vették.”

Az ügy­gyel kapcsolatos történésekhez hozzátartozik, hogy a Kárpáti Igaz Szó (KISZ) nem közölte a szóban forgó UMDSZ-nyilatkozat teljes szövegét. Ehe­lyett a Magyar Nemzet írásaként adta közre az MTI-nek a doku­men­tu­mot ismertető jelentését, ami azt a látszatot keltette, hogy egy közismerten jobboldali, vezető ma­gyar­or­szági napilap elítélően ír a KMKSZ-nek az ügyben játszott szerepéről, holott a szóban forgó sajtóorgánum csupán az MTI anya­gát közölte, amit viszont a KISZ szerkesztői elmulasztottak jelezni a cikk végén.

A Kárpátalja megkeresésére a KMKSZ képviselői ér­tetlen­sé­gük­nek adtak hangot annak kapcsán, hogy az UMDSZ reagál a szö­vet­ség felvetéseire, holott említés sem történik róla a szóban forgó dokumentumban. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy az UMDSZ-nyilat­ko­zat egyértelmű választ ad arra a kér­dés­re, valójában ki nem akarja Kár­pát­alján az alkuratórium meg­ala­ku­lását, s ki a jelenlegi helyzet valódi haszonélvezője.

A múlt hé­ten közreadott újabb közleményében a KMKSZ elnöksége leszögezi: az IKA kárpátaljai alkura­tó­riumának megalakításával kapcsolatos kérdéseire az IKA fő­ku­ratóriu­má­nak képviselőitől, s nem az UMDSZ elnökségétől várja a választ.

A dokumentum szerint az UMDSZ nyilatkozatának egyetlen állítása sem felel meg a valóságnak. A KMKSZ emlékeztet, hogy az IKA képviselői az általuk összehívott kárpátaljai alku­rató­rium alakuló ülését nem kezd­ték el, hanem órákon át egyezkedtek külön-külön a szervezetek képviselőivel, hogy az UMDSZ jelöltjeit segítsék a testület vezető pozícióiba. „Mindez másként, mint felháborító beavatkozásként a kárpátaljai magyarság belügyeibe, aligha értékelhető. Laborczy Géza, az SZDSZ (Szabad Demokraták Szövetsége – a szerk.) által delegált kurátor, az alapítvány titkára ugyanis, amikor látta, hogy elképzelésüket a többség valószínűleg nem támogatja, az alakuló ülés elhalasztását kérte. A KMKSZ képviselője ezzel szemben ragaszkodott az alku­ratórium demokratikus megalakításához és a szavazás megtartásához. Bár az IKA-titkár javaslata nem kapott többséget, az alkuratórium mégsem alakulhatott meg. Azóta a főkuratórium részéről semmilyen lépés nem történt az alkuratórium létrehozására” – olvasható a nyilatkozatban.

A KMKSZ szerint az UMDSZ-nek az ukrajnai alkura­tó­rium négyéves tevékenységét bíráló megállapításai köszönő viszonyban sincsenek a valósággal, hiszen a kárpátaljai magyar szervezetek és egyházak képviselőiből 1998-ban létrehozott tes­tü­let legitimitását elfogadták az UMDSZ tagszervezetei is, képviselőik ugyanis részt vettek annak tevékenységében. A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy az alku­rató­ri­um döntéseinek túlnyomó többségét konszenzussal hozta, vagyis azokat az UMDSZ tagszervezeteinek képviselői is megszavazták.

A KMKSZ érthetetlennek tartja, hogy – mint a nyilatkozat fogalmaz – az UMDSZ miért veti fel újfent azt a könnyen cáfolható hazugságot, hogy a támogatások 80-90 százalékát a KMKSZ és „holdudvara” kapta. Ezen állítások cáfolásához elegendő megtekinteni az IKA internetes honlapját, ahol egyértelműen látható, milyen pályázatok nyertek támogatást az elmúlt négy évben – teszi hozzá.

„Ugyanakkor büszkék vagyunk arra, hogy támogattuk a szórványprogramot, a magyar oktatási intézmények technikai eszközökkel való felszerelését, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházat, a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskolát és még számos fontos programot és intézményt, melyek a legutóbbi főkuratóriumi ülés döntéseinek értelmében „nulla” támogatásban részesültek” – állapítja meg a KMKSZ.

A KMKSZ továbbra is követeli a kárpátaljai alkuratórium alakuló ülésének mielőbbi összehívását. A Szövetség elfogadja a realitásokat; az elvtelenséget és a diktátumot azonban nem – zárul a KMKSZ nyilatkozata.

ntk–MTI