Verécénél hat napig égett az erdőültetvény

Egyre gyakoribbak az avar- és erdőtüzek

2003. szeptember 5., 02:00 , 138. szám

Mint ismeretes, két héttel ezelőtt napokig égett az avar a nagyszőlősi járási Veréce és a huszti járási Tiszakriva térségében. Augusztus 24-én, vasárnap az avartűz helyszínétől mintegy másfél kilométernyire újabb tűz keletkezett, ezúttal mintegy 30-35 áros területen lobbant lángra az avar, fokozatosan átterjedve a bokrokra és a fiatal, tízéves facsemetékre.

Vaszil Agij, a nagyszőlősi járási állami erdőgazdaság megbízott igazgatójának tájékoztatása szerint mind a korábbi avartűz, mind a múlt heti erdőtűz esetében arra gyanakszanak a szakemberek, hogy azt a térségben üdülők gondatlansága okozta. A tűz által érintett területen megsemmisült az aljnövényzet, s a fák túlnyomó része is elégett vagy megpörkölődött. A helyszínre kivonuló erdészeknek sikerült megfékezniük a lángokat, ám az izzó üszköktől másnap ismét tüzet fogott a növényzet, így véglegesen csupán péntek reggelre sikerült elfojtani a lángokat.

A tűz által okozott anyagi kár több ezer hriv­nyára becsülhető, a természetben okozott kár viszont felbecsülhetetlen. A következmények felszámolására a területen valószínűleg tarvágást és erdő-újratelepítést kell végezni.

A szakemberek fokozott óvatosságra intik a kirándulókat: a szárazság miatt egyetlen szikrának is beláthatatlan következményei lehetne.

B. J.