Hittel, kedvvel, töretlenül

Közel húsz éve énekel a szürtei Rózsa Népdalkör

2003. szeptember 12., 02:00 , 139. szám

A szürtei Rózsa Népdalkör 1986-ban alakult, a község egykori „régi” kultúrházában. Egy évvel később új, modern kultúrotthon­nal gazdagodott a település, melynek munkatársai a rendszerváltás utáni nincstelen években sem hagyták szétszéledni a műkedvelő együttest.

Induláskor egy ukrán ajkú tanár volt a népdalkör vezetője, akivel úgy tanultak magyar népdalokat, hogy ő maga nem értette a szöveget. Később Kolozsvári Zoltán volt az énektanár, ma pedig tanítványa, Szikora Csilla vezeti az együttest.

– Mára számos fellépésen vagyunk túl. Koncerteztünk idehaza, a környező településeken, illetve Magyarországon is. Felléptünk batyubálon, anyák napi ünnepségen, a kisdobronyi falunapon, legutóbb pedig a szürtei Szent István-napi megemlékezésen és falunapon jelentkeztünk új műsorral. Az ungvári járási műkedvelő együttesek szemléjén előkelő helyezést értünk el, csakúgy, mint a négyévente megrendezett minősítő vizsgaműsoron – tájékoztat Ignác Mária, a kultúrház igazgatója.

A Rózsa Népdalkör 1988-ban kapta meg az Érdemes Népművész Díjat, melyet négyévente úgymond meg kell „védeni”. Az idei vizsgaműsor olyan jól sikerült, hogy a legjobb magyar kórusként tévés stúdiófelvétel készült a produkcióról. A népdalkör ebben csángó népdalokat ad elő, szólistájuk, Vajda Viktória magyar népballadákat énekel.

A külföldi szerepléseket tekintve is termékeny volt ez az év. A rózsások részt vettek az Egerben megrendezett nagyszabású sörfesztiválon; ott voltak Buda­pesten, a Kós Ká­roly Gimnázium kollégiumában rendezett Ha­táron Túli Magyar Fiatalok Ta­lál­ko­zóján, ahol az eszenyi Ritmus Táncegyüttessel közösen adtak nagy sikerű műsort. Augusztus 20-án Inár­cson fogadták őket, ide októberben is visszavárják a csoportot.

Szikora Csillától ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy számos fontos helyi fesztiválon, versenyen – lásd Vass Lajos Népzenei Vetélkedő, Der­ceni Nép­zenei Találkozó, Técsői Arany ősz Kórustalálkozó – anyagiak híján nem tudtak, nem tudnak részt venni. Útiköltségre külön pénzkeretük nincs, enélkül viszont nem utazhat a 10-12 fős csoport 50-100 kilométereket. Fájlalják is, hogy az észrevétlenség miatt a népdalkör elesik az esetleges további meghívásoktól, illetve tanulási, továbblépési lehetőségektől.

P. Zs.