Licenc egyéni vadászatra is

Tart a vadászidény

2003. szeptember 12., 02:00 , 139. szám

A hagyományoknak megfelelően augusztus elején Kárpátalján kezdetét vette az őszi-téli vadászidény. Először a kacsa, a fürj, a vadlúd és a galambvadászati tilalmat oldották fel augusztus 9-én, majd október 9-től a fácánokra, illetve a tapsifülesekre is lehet vadászni, bár fácánra csak azután lőhet a vadász, ha kiváltotta az öthrivnyás kilövőlapot. Egy vadászat alkalmával a vadász csupán egyetlen fácánt ejthet el.

November 1-jétől érkezik el a nagyvadak ideje, azaz ekkor kezdődik a vaddisznóvadászat, illetve az őzek kilövése. A vad­disznó elejtésére feljogosító kilövőlapért 200 hriv­nyát kell fizetni, jóllehet a vadásztársaságok szűkmarkúan bánnak az engedélyekkel. A megengedett kilövések száma igen csekély, holott ugyancsak elszaporodtak a kondák, s nemegyszer előfordult már idén is, hogy kárt tettek a háztáji gazdaságokban.

A megyei halász- és vadásztársaság tájékoztatása szerint Kárpátalján jelenleg 11 járási szervezetük működik 4500 taggal, köztük 3500 vadásszal. Ami a magyarlakta vidékeket illeti, a Munkácsi járásban 16 alapszervezet működik, melyeknek közel 500 vadász a tagja, az Ungváriban 14 alapszervezet, több mint 600 taggal, a Nagy­sző­lő­siben pedig 27 alapszervezet tevékenykedik félezret meghaladó taglétszámmal. A Beregszászi, illetve a Rahói járásban önálló vadásztársaságok alakultak (a Beregszászi járásban Pacjuk Miklósnak, a halász- és vadásztársaság elnökének tájékoztatása szerint mintegy 500 főt tesz ki a tagság).

Újdonság, hogy a megyében idén első ízben adnak ki egyéni vadászatra jogosító licencet, melyet a vadásztársaságokban tagsággal nem rendelkező személyek is kiválthatnak, például külföldi vadászok is. A licenc kiadása a vadtól függően 10, 20, illetve 40 hriv­nyá­ba kerül. Az elejtett nagyvadért, őzért, illetve vaddisznóért viszont a magányos vadásznak 1000 hriv­nyát kell leszurkolnia. Karlo Busman, a megyei halász- és vadásztársaság elnöke szerint ezzel az újítással a szomszédos országok gyakorlatához hasonlóan mindenekelőtt a jómódú külföldi vadászokat szeretnék Kárpátaljára csábítani.

B. J.