„Az én kicsi falum a legszebb a világon”

Falunap Izsnyétén

2003. szeptember 19., 02:00 , 140. szám

Az elmúlt vasárnap először tartottak falunapot a munkácsi járási Izsnyétén.

A községi tanács udvarán felállított szabadtéri színpad körül több százan tapsolták végig a helyi óvodások, az ukrán és magyar iskolások, a műkedvelő együttesek produkcióit, a háromfordulós szépségversenyt, a Munkácsi Ruszin Szövetség fúvószenekarának előadását. Mindezt fer­geteges Pitkin-show és az E–Fort együttes muzsikája fűszerezte.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nevében Kovács Miklós elnök üdvözölte az ünnep résztvevőit. „Egy jól sikerült falunap arról szól, hogy az adott településen élők megélik saját közösségi létüket; ráébrednek, hogy egy több száz éves ősi közösség tagjai, melynek kötelékeit fenn kell tartani, mert ezek nélkül az egyéni élet sem lehet teljes. Ahogy pedig a közösséget, a falut, úgy a nagyobb közösséget, a kárpátaljai magyarságot is meg kell tudni szervezni” – mondotta.

Rövid igehirdetéssel köszöntötte a megjelenteket Szilágyi Ká­roly helyi református lelkész. Gulácsy Géza, a szövetség Munkácsi Járási Középszintű Szervezetének elnöke egy-egy nemzetiszín lobogót nyújtott át a helyi tanácsnak, a magyar általános iskolának és a KMKSZ-alapszervezetnek. Üdvözölték a jelenlévőket a Munkácsi Járási Állami Közigazgatási Hivatal és a járási tanács küldöttei is. Izs­nyéte történelmi múltjáról Pallagi Magdolna, a KMKSZ helyi alapszervezeti elnöke szólt.

Mindeközben három jókora üstben főtt a bográcsgulyás. A sportkedvelők benevezhettek a káposztáskő-dobó versenyre, a legszebb lányok pedig az Izsnyéte Szépe címért versenghettek. Éjfélkor tűzijáték kápráztatta el az utcabál résztvevőit.

P. ZS.