Bicikliráf és parabolaantenna

Ki ezzel, ki azzal

2003. szeptember 19., 02:00 , 140. szám

Kőrösmezőn nem éppen szokványos tévéantenna-kreációra lettünk figyelmesek. Mint az a felvételen is látszik, két darab gumiabroncs nélküli kerékpárráf, egy antennakábel és némi fa tartóalkalmatosság képezi azt a „vevőrendszert”, amivel a helyiek elmondása szerint két ukrán nemzeti csatorna adását lehet „befogni”.

Sok udvarban látni hasonló megoldást. Az „antenna” néhol „irányítható” is, egy a lakóhelyiségbe vezetett zsinór segítségével. Hát igen, az ember leleményes, főleg, ha nem veti fel a pénz...

Ennél sokkal modernebb az a kábeltévérendszer, ami közel két éve működik a hegyvidéki nagyközségben. A település központjában kialakított telephelyen 4 „tányérradar” veszi a honi és külföldi királyi és kereskedelmi adókat, melyek a helyi kábelrendszer segítségével közel kétezer családhoz továbbítják a kedvenc tévécsatornákat.

Így jutnak el majd 300 magyar családba a magyarországi Duna TV és az M2 adásai is, lehetővé téve, hogy több évtizednyi szünet után ismét magyar híradás, zene, film, mese szórakoztassa a szórványvidéken élő magyar ajkú családokat. Az üzemeltetők szerint nagy az érdeklődés a magyar kereskedelmi csatornák iránt is. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a nézők számára ezek is hozzáférhetővé váljanak.

-nagy-