Elhunyt Ivan Margitics püspök

2003. szeptember 19., 02:00 , 140. szám

2003. szeptember 7-én, életének 83. évében elhunyt Ivan Mar­gitics görög katolikus munkácsi segédpüspök. A halál az ökörmezői járási Fülöp­falván (Pilipec) érte a püspököt, szentmise közben.

Ivan Margitics a nagyszőlősi járási Nagycsongován (Borzsavszke) született parasztcsaládban, 1921. február 4-én.

A huszti gimnázium befejezését követően 1941-ben az Ungvári Hittudományi Akadémián folytatta tanulmányait. 1946. augusztus 18-án Rom­zsa Tódor püspök szentelte pappá. 1949-ig a nagy­szőlősi és a rahói egyházközségekben szolgált. Ezután viszont, mivel kategorikusan elutasította hite megtagadását, illegalitásban volt kénytelen folytatni lelkipásztori tevékenységét.

1951. március 5-én letartóztatták, s szeptember 18-án a megyei bíróság 25 év szabadságvesztésre ítélte. Büntetését egy Omszk melletti GULAG-táborban töltötte, ahonnan 1955. szeptember 6-án szabadult. Hazatérve szülőfalujába, a helyi kolhozban helyezkedett el kétkezi munkásként, de a legmélyebb konspiráció feltételei között is folytatta papi tevékenységét.

A 80-as években aktív részese volt azoknak a kezdeményezéseknek, melyek a görög katolikus egyház legalizálását és rehabilitálását kívánták elérni a hatalomnál.

Emlékezetes dátuma volt életének 1987. szeptember 10., amikor Szofron Dmiterko ivano-frankovszki megyés püspök püspökké szentelte.

A görög katolikus egyház legalizálását követően Ivan Margitics aktívan részt vett a munkácsi egyházmegye újjászervezésében. 1991. január 5-én II. János Pál pápa, törvényesítve korábbi püspökké szentelését, Ivan Szemedij munkácsi megyés püspök segédpüspökévé nevezte ki.

1992. január 21-én Ukrajna Legfőbb Ügyészsége rehabilitálta Mar­gitics atyát.

2002. november 12-én Ivan Mar­gitics püspök a kánonjognak megfelelően korára való tekintettel benyújtotta lemondását az Apostoli Szentszék­nek. Kora és megromlott egészségi állapota ellenére ugyanakkor tovább folytatta az egyházközségek, az egyház újjászületése érdekében végzett munkát.

Élete során rendszeres résztvevője volt a nemzetközi tudományos szimpóziumoknak és szemináriumoknak, számos igehirdetés, cikk, tudományos munka fűződik nevéhez.

II. János Pál pápa a Vatikáni Államtitkárság közvetítésével tolmácsolta részvétét az elhunyt hozzátartozóinak, az egyházmegye papságának és hívőinek, háláját fejezve ki a püspök önzetlen lelkipásztori szolgálatáért.

Ivan Margiticsot szülőfalujában, Borzsavszkén helyezték örök nyugalomra szeptember 10-én. Földi maradványait annak a templomnak a kriptájában helyezik el, melynek megépítését még életében ő maga kezdeményezte és fejezte be.