„Szép a falunk, szép a tája”

Falunap Szernyén

2003. szeptember 19., 02:00 , 140. szám

Szernyén a községi tanács, a KMKSZ Szer­nyei Alapszervezete és a helyi vállalkozók szervezésében rendeztek falunapot szeptember 14-én, vasárnap.

Tavaly hideg esőben, idén verőfényes napsütésben zajlott a nagyszabású közösségi rendezvény. Az ünnepi megnyitón szólt a jelenlévőkhöz Kerezsi János, a kisújszállási testvérközségi küldöttség vezetője, Illja Jovbak, a Munkácsi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, Horkay Mária, a KMKSZ helyi alapszervezeté­nek elnöke, Tóth János tanácselnök és Bimba Károly iskolaigazgató.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nevében Kovács Miklós elnök üdvözölte az ünneplőket. „A kárpátaljai magyarság összefogása nem kis feladat, amiből a helyi szervezetek is kiveszik részüket. Nem vagyunk annyian, hogy megengedhessük magunknak a szétforgácsolódás luxusát. Ezért köszönet illeti mindazokat, akik ezen ünnepséggel emlékeztetik a Szernyén élőket arra, hogy egy faluközösség és egyben a magyarság kárpátaljai nemzetrészének tagjai” – fogalmazott a szónok.

A KMKSZ Munkácsi Járási Középszintű Szervezete nevében egy-egy nemzetiszín lobogót adományozott a helyi községi tanácsnak, az általános iskolának és a szövetség helyi alapszerveze­tének Gulácsy Géza elnök.

A jelenlévők megkoszorúzták az első és második világháborúban elesettek, valamint a sztálini megtorlás szernyei áldozatainak hármas emlékművét. Ugyancsak tisztelettel emlékeztek Balogh Sándor helyi kántortanítóra, a Gyöngykaláris énekegyüttes alapítójára. A kisújszállási küldöttség nevében itt Bognár Gyula koszorúzott. A településért sokat tett néptanító A mi falunk című versét Tóth Tünde szavalta el. A KMKSZ munkácsi nyugdíjasklubjának kisegyüttese énekszóval gazdagította a megemlékezést.

A továbbiakban színes kulturális műsor és estig tartó sportprogram várta a falunap közönségét. A járási labdarúgó-bajnokság soros fordulójában Szernye és Ignéc csapata mérkőzött egymással, volt továbbá Szernye–Kisújszállás öregfiúk­-találkozó, valamint Szernye–Barkaszó ifjúsági focimérkőzés. Este tombolasorsolás és utcabál zárta a vigasságot.

P. ZS.