Újabb szakok indulnak

Tanévnyitó ünnepség a beregszászi főiskolán

2003. szeptember 19., 02:00 , 140. szám

Szeptember 12-én Beregszászban immáron hetedik alkalommal tartott tanévnyitó ünnepséget a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola (KMTF).

Idén a közel négyszáz jelentkezőből százkilencvenöten kezdhették meg az új tanévet. Ezzel összességében, a speciális és egyéb képzési formákat is beleértve, 794 hallgatója van a főiskolának.

Dr. Soós Kálmán, a KMTF rektora köszöntőjében elmondta: a főiskolának célkitűzései megvalósítása érdekében számos kihívással kellett szembenéznie fennállása óta, s tette ezt sikerrel, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy ma a KMTF a Kárpát-medence egyetlen olyan magyar felsőoktatási intézménye, amelynek minden szaka sikerrel esett át az állami akkreditáción.

– Az önállóságra törekvés, illetve a helyi magyar közösség továbbtanulni vágyó fiatalsága igényeinek kielégítése, az oktatás tárgyi és szellemi feltéte­leinek megteremtése megköveteli újabb szakok indítását, illetve a főiskola tulajdonába tavaly átadott volt törvényszéki épület felújítását – mutatott rá dr. Soós Kálmán.

Mint elhangzott, folya­matban van a földrajz–bio­lógia, magyar–ukrán, ma­gyar–angol, informatika–matematika szakok beindítása, illetve akkreditálása. A főiskola támogatói révén máris több mint 250 ezer hrivnyát költöttek a felújítási munkálatokra, s az épület tatarozására meghirdetett felhívásnak köszönhetően a munkálatok a jövőben is töretlen ütemben folytatódhatnak. Dr. Soós Kálmán ennek kapcsán köszönetet mondott mindazon magyarországi önkormányzatoknak, amelyek a KMTF felhívására jelentkezve támogatásukról biztosították a főiskolát az épület felújításában. „Fiatal intézményünk egyre nagyobb szerepet játszik a kárpátaljai magyar értelmiség képzésében, túlélési esélyeink növelésében. Hinni és bízni szeretnék abban, hogy e nemes ügyben hajtóerők lesznek a jelenlegi elsősök csakúgy, mint a főiskola valamennyi diákja” – mondotta végezetül a főiskola rektora.

Ezt követően a vendégek köszöntötték a jelenlévő diákokat és tanárokat, köztük azon anyaországi települések önkormányzatainak képviselői, amelyek hozzájárulnak az új főiskolai épület renoválásához. (A magyar önkormányzatok nyújtotta támogatásról szóló írásunkat lásd a 6. oldalon.)

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke ünnepi köszöntőjében az újdonsült diákokhoz fordulva hangsúlyozta: „Számítunk önökre, hogy a kárpátaljai magyarságnak a jövőben legyen elegendő művelt embere minden fontos poszton, tanári, vezetői beosztásban, aki a közösség sikeréért dolgozik és küzd. Ha elegen leszünk olyanok, akik becsülettel teszik a dolgukat, akkor a mi kárpátaljai magyar közösségünk is felvirágzik, szebb és könnyebb lesz magyarnak lenni itt.”

Az elsősök ünnepélyes fogadalomtételét követően dr. Orosz Ildikó, a KMTF elnöke üdvözölte a jelenlévőket: „A tanévnyitó olyan kapocs az életünkben, amely összeköti a múltat a jövővel. A tanévnyitó arra is jó alkalom, hogy a következő kitűzött célra gondoljanak, arra, hogy diplomát szerezzenek. A sok-sok megfogalmazott cél mellett azonban, remélem, mint leendő kárpátaljai értelmiségiekben, vala­mennyiük­ben megfogalmazódik az is, ami bennünk, pedagógusokban már megfogalmazódott: a cél nem az, hogy valamit elérjek, hanem, hogy adjak valamit önmagamból – tudásomból, szeretetemből – másoknak. Fogadják hát adományainkat, és majdan adják tovább másoknak.”

Végezetül Gulácsy Lajos nyugalmazott református püspök kérte Isten áldását az elkövetkező tanévre.

A tanévnyitó ünnepségen megjelent továbbá Baracskai Angéla a Határon Túli Magyarok Hivatalának képviseletében, Somogyi László, a Magyar Köztársaság konzulja, Varga Levente, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa beregszászi kirendeltségének konzulja, Marjanna Kljap és Herczog György, a megyei állami közigazgatási hivatal oktatási és tudományos főosztályának helyettes vezetői, Vaszil Tyahur, a Munkácsi Humánpedagógiai Főiskola igazgatóhelyettese, Bohán Béla beregszászi plébános, Orosz István bereg­dédai görög katolikus parochus, Vojtovics Emil pravoszláv atya.

V. N.