Több odafigyelés, kevesebb gép?

Elkezdődött az ősziek vetése

2003. szeptember 26., 02:00 , 141. szám

A napokban az ősziek vetésének előkészítéséről rendezett tanácskozást a megyei állami közigazgatás mezőgazdasági főosztálya Nagybaktán, az Ukrán Agrártudományi Akadémia Kárpátaljai Agráripari Termelési Intézetének bázisán.

Revák István, a megyei állami közigazgatás elnökének első helyettese ismertette Ivan Rizak kormányzó döntését, melynek értelmében a jövőben egyik el­nökhelyette­sének a mezőgazdasági ágazat felügyelete lesz a feladata. A kormányzó az új posztra Viktor Gyadcsenkót, a Munkácsi Járási Közigazgatási Hivatal korábbi elnökét nevezte ki.

Vitalij Kuzovkov, a megyei állami közigazgatási hivatal mezőgazdasági főosztályának helyettes vezetője emlékeztetett, idén országos átlagban Kárpátalján volt a legnagyobb a terméshozam. Az őszi gabonafélékből több mint 99 ezer tonnányi termény került a magtárakba, ami jelentős hányadát képezi a 122,2 ezer tonnányi össztermésnek. Az ősziek hektáronkénti terméshozama 29,3 mázsát tett ki. A legnagyobb, 29,9 mázsás termést őszi búzából az Ungvári járásban érték el. Hektáronként több mint 29 mázsás volt az átlagtermés a Beregszászi, az Ilosvai, a Munkácsi és a Nagy­szőlősi járásban is.

A megyei állami vetőmag-felügyelet vezetője, Mi­hajlo Gogya elmondta, minden járásban felkészültek az ősziek vetésére, mely több helyen már el is kezdődött.

A tanácskozáson elhangzott, egyelőre nem mindegyik járás készletezett elegendő mennyiségű műtrágyát, s aggodalomra ad okot a géppark állapota is. A felmérések szerint a gépeknek csupán 53 százaléka felelt meg az idei műszaki szemlén.

B. J.