19 korszerű számítógép 8 magyar iskolának

Számítógépek az Apáczai Közalapítványtól

2003. október 3., 02:00 , 142. szám
Mészáros János tanár és Benedek Imre igazgató Aknaszlatinán "csatarendbe" állította a gépeket

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség idén tavasszal sikerrel pályázott az Apáczai Közalapítvány a határon túli intézmények számítástechnikai eszközfejlesztésére irányuló projektjére. Az elnyert 19, szerverként is működtethető korszerű számítógépet és tartozékait 8 szórványközpontnak is számító iskola kapta.

Egy-egy gépet ( alapgép + monitor + tartozékok) kapott a nagybakosi és a korláthelmeci elemi, a rahói és beregrákosi általános, a sislóci és feketeardói középiskola. Az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola 7, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola 6 gépet vehetett át. A korláthelmeci és a nagybakosi iskola egy-egy nyomtatóval is gyarapodott.

Mint azt a KMPSZ illetékesétől megtudtuk, az akna­szla­tinaiak és a munkácsiak önállóan kérvényezték a támogatást.

Munkácson, a magyar középiskola és a katolikus líceum korábban közösen használta az egyházi líceum informatikai osztályát. Mivel az utóbbi intézmény nyáron új épületbe költözött, szeptembertől erre nincs mód. A munkácsi középiskolában így igencsak jókor jöttek a nemrég leszállított számítógépek.

– A most kapott hét komputerrel immáron harmincra bővült az informatikaterem gépállománya – nyilatkozta lapunknak Mészáros János, az aknaszla­tinai középiskola informatikatanára. – A kötelező tanórákon kívül diákjaink az iskolaújság, valamint az iskolarádió műsorainak szerkesztése során is jó hasznát veszik a gépismeretnek. A nyár folyamán egy videokamerára is sikerült szert tennünk, melynek segítségével immáron a multimédia videós válfajával is megismerkedhetnek a tanulók. Ezúton is köszönjük a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közbenjárását és áldozatos munkáját.

A beüzemelt gépeket a közeljövőben ünnepélyes keretek között adják át Munkácson és Aknaszlatinán.

-lia-