Autonómia Keresztúton

Konferencia az autonómiáról

2003. október 3., 02:00 , 142. szám

Megfelelő nemzetközi környezet, belpolitikai fogadókészség, valamint közösségi akarat szükséges mindenekelőtt a határon túli autonómiák kialakításához – erről az Autonómia Keresztúton című budapesti rendezvény résztvevői beszéltek múlt pénteken.

A Kárpát-medencei, határon túli magyar szervezetek képviselői eltérően ítélték meg az autonómiák kialakításának lehetőségét az adott államokban, de abban egyetértettek: szükségük van az anyaország támogatására.

Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának ügyvezető alelnöke arról beszélt, az autonómia mindig területhez kötődik, így önmagában nem elégséges az anyanyelv használatának lehetősége. Szavai szerint olyan anyaországi külpolitikára van szükség, amely támogatja autonómiatörekvéseiket. Vélekedése szerint ma, „2003-ban távolabb állunk egy autonómiától, mint 1994-ben”, miután a szlovák közigazgatási térségek kialakítása nem a felvidéki magyarság területi elhelyezkedését figyelembe véve történt.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke úgy látja: Magyarországnak „védha­talmi szerepet” kell vállalnia a szomszédos országokban élő magyar közösségek felett, ez egyfajta biztosítékot jelentene kezdeményezéseikhez. Közlése szerint a kárpátaljai magyar közösségnek autonómiatörekvései során tekintettel kell lennie „Ukrajna politikai valóságára”, arra, hogy „az országot ma csoportérdekek autonómiái uralják” – írta a tanácskozásról az MTI.