Életre kelteni a mesét

IX. Amatőr Magyar Bábosok Találkozója Beregszászban

2003. október 3., 02:00 , 142. szám

Szeptember 28-án, Beregszászban zajlott az Ama­tőr Magyar Bábosok Találkozója. A fesztiválra a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a Beregszászi Művelődési Központ szervezésében, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával került sor.

„A bábjáték abban különleges, hogy a bábművész hangjával kelti életre és formálja karakteres mesehőssé az élettelen bábot” – mondta ünnepi köszöntőjében Imre József, a beregszászi művelődési és sportosztály vezetője. Ugyancsak üdvözölte a jelenlévőket Riskó György, a KMKSZ kulturális titkára.

A bábosokat telt ház fogadta, lelkes gyermekközönség tapsolt a produkcióknak. Az ifjúsági csoportok között bemutatkozott a Batyu, az Ászok, a Margaréta, a Kópék bábcsoport, és vadonatúj mesével lépett a színre a „régi motoros” bátyúi Cók-Mók Báb­színház társulata.

A Sza­ló­kai Általános Iskola növendékei egy csokorra való gyermekjátékkal kedveskedtek a nézőknek, a Beregszászi Művelődési Központ és a helyi tanítók háza ifjú művészei pedig látványos tematikus koreográfiával léptek színpadra. Az egyes produkciók között Háger Sándor zenélt a közönségnek.

A bábcsoportok jutalma emléklap és egy-egy kabalafigura volt. Emellett valamennyi résztvevő értékes puzzle-játékot is kapott.

P. Zs.