Ismét Técsőn tartják az Aranyősz Nemzetközi Kórustalálkozót

2003. október 3., 02:00 , 142. szám
Bányász Erzsébet

Több mint egy évtizede, a KMKSZ Técsői Alapszer­ve­ze­té­nek kezdeményezésére jött létre, majd honosodott meg Kárpátalján egy rangos, megyeszerte elismert rendezvény: az Aranyősz Nemzetközi Kórustalálkozó. A legutóbbi seregszemlén tizenöt felnőtt és ifjúsági énekkar vett részt, bizonyítva: él a magyar szó, a magyar közösség és kultúra Kárpátalján.

– Az 1994-es válságos időszakot követően szétszéledt a técsői magyarság, szétverte a megosztó hatalmi politika – mondja Bányász Erzsébet, az alapszervezet elnöke. – Később elhatároztuk: újraalapítjuk a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Técsői Alapszervezetét. 42 taggal kezdtük, jelenleg 700 nyilvántartott tagunk van. Ma sincs azonban könnyű dolgunk. Kultúrház, hozzáférhető közösségi terem híján drágán bérelt helyiségekben tartjuk közgyűléseinket, rendezvényeinket. Ennek ellenére vagyunk, működünk és hitem szerint leszünk is. Folyik a magyar igazolvány iránti kérelmek begyűjtése, most a kárpótlás ügyében érdeklődnek sokan.

– Lesz-e újabb kórustalálkozó?

– Azon vagyunk. Örömmel tapasztalom, hogy amint közeledik az ősz, mind többen érdeklődnek: lesz-e fesztivál, s ha igen, mikor? Most már évek óta támogatja a találkozót a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezete és a szövetség megyei szervezete is. Kezdetben a técsői Zenit gyár klubhelyisége adott otthont a rendezvénynek. Mivel azonban állaga az utóbbi években leromlott, tavaly Visken rendeztük a fesztivált. Sokan érkeztek, jó volt a hangulat, szerencsére nem vallottunk kárt a színhelyváltozás miatt.

– Hol rendezik meg az idei találkozót?

– Nagy örömünkre a Zenit klubterme időközben megújult, megszépült, így idén ismét ide várjuk a meghívott helyi, magyarországi és erdélyi kórusokat. A rendezvény időpontja: október 26., délután 13 óra (helyi idő szerint).

Váradi Natália