Megtisztították a Latorca medrét

Jelentős környezeti károkat okozott a kiömlött kőolaj

2003. október 3., 02:00 , 142. szám

Megtisztították a Latorca medrét attól az olajszennyeződéstől, amely a Barátság kőolajvezetéken keletkezett törés miatt került a folyóba két héttel ezelőtt. A környezetszennyezés elhárításán dolgozó mintegy 400 személy és közel félszáz gép 13 kilométer hosszúságú part- és mederszakaszt tisztított meg a kiömlött kőolajtól.

Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának közleménye szerint az előzetes vizsgálat azt jelzi, hogy a kőolajvezeték meghibásodását a csőfal anya­gának a fáradása okozta. A Latorcából, amelyen 4 merülő zárral akadályozták meg a szennyeződés terjedését, 108,5 tonna olajat távolítottak el szivattyúkkal és kézi erővel. A földbe beszivárgott másfél tonna kőolajat a szennyezett talajréteggel együtt likvidálták.

A kárpátaljai megyei közegészségügyi szolgálat laboratóriumának jelentése szerint a Latorca különböző szakaszairól vett vízminták vizsgálata azt mutatja, hogy a kőolajszármazékok mennyisége sehol nem haladja meg a megengedett értéket.

– A Barátság kőolajvezeték meghibásodása által okozott környezeti károkat még nem sikerült felmérni, de a jelenleg igen alacsony vízállású Latorcába jutott kőolaj jelentős környezeti károkat okoz – nyilatkozta lapunknak Andrij Ko­valcsuk, az Ungvári Nemzeti Egyetem hidro­ökológus professzora. A szakember úgy vélte, nem távolítható el teljesen a folyómeder köveit és a partot beborító úgynevezett nehéz kőolaj, amely felhalmozódik a halak szervezetében és továbbadódik a táplálékláncon, a talajon át pedig bekerül a folyó közelében lévő kutakba. A kőolaj teljes lebomlása évtizedekig is eltart – tette hozzá.

MTI–ntk–B. J.