Kacagányban járták a palotást

Rákóczi-bál a munkácsi várban

2003. október 10., 02:00 , 143. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ) október 1-jén, hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az első történelmi Rákóczi-bált a munkácsi várban. A szövetség tagjai és a meghívott vendégek egy része a fejedelem korát idéző ruhákba öltözött, miközben korabeli zene szólt. Mindez, valamint a vár hangulata mintegy 300 évvel repítette vissza az időben a vendégeket.

Megnyitó beszédében Mester András, a KMKSZ ISZ elnöke elmondta: a Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulójának tiszteletére szervezett bálhoz nem is találhattak volna méltóbb hely­színt Munkács váránál. „A megemlékezés annál is inkább kötelességünk, mert a Rákóczi-szabadságharc gyakorlatilag az egyetlen olyan eseménye a magyar történelemnek, amely a mai Kárpátaljáról indulva gyakorolt alapvető hatást a nemzet jövőjére” – mondta.

A látványos és érdekfeszítő rendezvény vendége volt Szabó Ottó, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulja, dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pe­da­gógusszövetség elnöke, Gu­lácsy Géza, a KMKSZ Munkácsi Járási Középszintű Szervezetének elnöke, Tech­mayer Gábor, a nyíregyházai Kortárs Ifjúsági Egyesület elnöke.

Az ünnepélyes megnyitót követően borkóstolóra invitálták a vendégeket a lovagterembe, ahol Kárpátalján termett kitűnő borokat kínáltak, az asztalokon pedig korabeli ételek párologtak – sült malac, nyúl és szárnyasok – dekoratív köretekkel.

A vár legtágasabb udvarán, a Rákóczi téren a salánki Kész Barnabás két hajdú és egy apród társaságában mutatta be a 18. századi kézifegyvereket. Idővel a két hajdú honfoglaló magyarrá változott, és közreműködésükkel minden jelenlévő kipróbálhatta a visszacsapó íjat, amely tökéletes mása az őseink által használtaknak.

A délkeleti bástyán a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Gyermekstúdiója elevenítette fel a 300 évvel ezelőtti eseményeket. Az előadás magával ragadó hangulatát csak fokozta a lovagteremben Cso­bo­lya József énekmondó korabeli dalokat megszólaltató, Rákóczi Feren­cet és Mikes Kelement idéző műsora. A továbbiakban a beregszászi zeneiskola tanáraiból alakult duó szórakoztatta a jelenlévőket. Végül a csetfalvai Varga Viktória tanította meg palotást táncolni az atillában, mentében, kacagányban pompázó urakat és a csodálatos ruhákban suhanó hölgyeket, akik nem hagyták abba a táncot reggelig.

Összegezve, sajnálhatja mindenki, aki idén lemaradt erről a lélekemelő, ugyanakkor szórakoztató eseményről. Velük együtt reméljük, hogy jövőre lesz folytatása e nagyszerű hagyományőrző kezdeményezésnek.

B. Zs.