Múzeumot alapítanak Salánkon

Értéket képviselnek a régi tárgyak

2003. október 10., 02:00 , 143. szám
Kész Rita

A Salánki Középiskola néhány tanára nemrég úgy határozott, összegyűjtik a községben még fellelhető régi tárgyakat, használati eszközöket, s helytörténeti múzeumot hoznak létre.

Kész Rita, a helyi középiskola magyartanára elmondta, az utóbbi években Salánkot is rendszeresen felkeresik a régiségkereskedők, akik potom pénzért vásárolják fel a régi időkből megmaradt bútorokat, edényeket, emléktárgyakat.

– Sokak figyelmét éppen ezek a kereskedők hívták fel arra, hogy a régi tárgyak kulturális értéket képviselnek – meséli a tanárnő. – A padlásokról, szekrények mélyéről lassacskán előkerültek a szőttesek, tarisznyák, kulacsok, petróleumlámpák, cserépedények, pipák, ruházati tárgyak stb. Az iskolában a fizikaszertár egykor kiselejtezett szekrényeit hoztuk rendbe, hogy helyet biztosítsunk a saját magunk és a gyerekek által összegyűjtött ódon tárgyaknak. A faluban számos nagyobb értékű régiség is fellelhető, amit szeretnénk helyben tartani. Az iskola vezetőivel közösen elhatároztuk, hogy november folyamán jótékonysági koncertet szervezünk, melynek bevételét a múzeum bővítésére fordítjuk.

F. K.