„Ott tartunk, ahol egy évvel ezelőtt”

Huszt vezetése kitart a helyi magyar iskola „átszervezése” mellett

2003. október 10., 02:00 , 143. szám
Huszti magyar iskola: Mit ír a polgármester?

Továbbra sem nyugszanak a kedélyek Huszt egyetlen magyar tannyelvű iskolája körül. A megyei jogú város végrehajtó bizottsága (vb) szep­tember 26-án újabb határozatot hozott, melynek alapján a városi oktatási osztály december 1-jei hatállyal elrendelte a magyar általános és az ukrán tannyelvű 5. Számú Középiskola összevonását.

Mint ismeretes, a megyei fellebbviteli bí­róság augusztus végén a magyar iskola javára döntött, meg­semmi­sít­ve a vb-nek a magyar iskola „átszervezéséről” és annak az 5. Számú Középiskolával va­ló összevonásáról hozott korábbi hatá­ro­zatát.

Mihajlo Dzsanda, Huszt polgármestere információink szerint Ukrajna Legfelső Bíróságánál fellebbezett a bírósági határozat ellen. Emellett a vb szeptember 26-án újabb határozatot hozott a magyar iskola ügyében is, melyet értesülésünk szerint a ko­rábbi „gyakor­lat­nak” megfele­lően ezúttal sem „adtak ki” az érintetteknek, így pontos tartalmát sem a szülők, sem a pedagógusok, sem az iskola megbízott igazgatója nem ismeri.

A vb határozata nyomán a városi tanügyi osztály szeptember 30-án rendeletet adott ki a magyar iskola átszervezéséről. Eszerint december elsejével összevonnák a magyar tannyelvű általános és az ukrán tannyelvű 5. Számú Középiskolát. Ez utóbbinak decembertől ukrán–magyar két tannyelvű középiskolaként kellene működnie.

A rendelet utasítja V. Kacsurt, az 5. Sz. Középiskola igazgatóját, hogy módosítsa az általa vezetett tanintézmény alapszabályát a magyar tannyelvű osztályok megnyitására vonatkozóan, továbbá vegye fel a középiskola tanulói közé az „egykori I-II. fokozatú magyar tannyelvű általános iskola tanulói kontingensét”. A magyar iskola megbízott igazgatóját, Himcsuk Katalint pe­dig többek között arra kötelezi a rendelet, hogy készítse elő az iskola dokumentációjának és anyagi értékeinek átadását, december elsejei hatállyal pedig bocsássa el azokat a pedagógusokat, akik „nem kívánnak” az 5. Számú Középiskolában dolgozni.

Kérdésünkre Himcsuk Katalin megbízott iskolaigazgató elmondta: sem a pedagógusok, sem a szülők nem értenek egyet a tanügyi osztály rendeletével, továbbra is kitartanak az iskola önállósága és az iskolaépület megtartása mellett.

– Ha fel kell adnunk az állásunkat, én leszek az első, aki ezt megteszem – mondja. – Nem adjuk fel, amiért annyit dolgoztunk. Mi nem „tanulói kon­tingensben”, ha­nem anyanyelvükön tanuló gyerekekben gondolkodunk, akiknek törvény adta jo­ga tanulni, iskolai bizonyítványt szerezni.

Volodimir Bi­rak, Huszt tanügyi osztályának vezetője a Kárpátaljának nyilatkozva elmondta, jelenleg nincse­nek tarifikálva a ma­gyar iskola 10-11., azaz középiskolai osztályai, mivel azok jogilag nem léteznek. „Ameny­nyiben december elsejével megtörténik az 5. Számú Középiskolával való összevonás, és a szóban forgó intézmény két tannyelvű középiskolaként működik tovább, nem lesz akadálya a magyar tannyelvű középiskolai osztályok tarifikálásának és az azok­ban letanított órák után járó bér kifizetésének” – tette hozzá.

Jelenleg tehát a középiskolai osztályok formálisan nem is léteznek. Ha viszont sikerül ke­resztül­vinni a polgármester akaratát, és a magyar iskola „kevesebb pénzből”, egy ma félig üresen álló, kihasználatlan iskolaépületben működik tovább, azaz feladja önállóságát, a középiskolai osztályok plusz heti 60 tanórájára is „akad” pénz. Jelenleg ezeket az órákat 15 pedagógus ingyen tanítja. Kérdés, hogy meddig?

P. Zs.