Újabb három sírra bukkantak

Befejeződtek az ásatások Tiszacsomán

2003. október 10., 02:00 , 143. szám
Sírlelet Tiszacsomán

Befejeződtek az idei ásatások a Tiszacsoma határában majd húsz éve felfedezett honfoglalás kori temetőben. A mintegy kétheti munka eredménye három újabb sír és egy lakóépület feltárása volt.

Mint emlékezetes, a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének pályázata nyomán, az Illyés Közalapítvány támogatásával idén ősszel ismét megindulhattak a Kárpátalján páratlan leletegyüttes feltárási munkálatai, melyeket az Ungvári Nemzeti Egyetem dr. Balaguri Eduárd és Vjacseszlav Kotyigorosko vezette régészei, valamint dr. Fodor István, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója végeztek.

A rendkívül rövidre sikeredett ásatási idény számos meglepetéssel szolgált. Azt már korábban is sejtették a tudósok, hogy a település, melynek lakói ide temetkeztek, még az államalapítás, azaz Szent István kora előtt megszűnhetett, ám most az is kiderült, hogy nem sokkal később, vélhetően a XI. században, a környék ismét benépesült. Erre utal többek között, hogy a most feltárt sírok egyikébe eltemetett nőt kétségtelenül a keresztény szokások szerint helyezték örök nyugalomra, s a sír közvetlen közelében egy lakóépület nyomaira bukkantak, melynek leletanyaga, elsősorban az előkerült kerámiatöredékeket tekintve, ugyancsak különbözött honfoglaló őseinkétől.

Dr. Fodor István úgy véli, a honfoglalás kori település, melynek feltárását eddig elvégezték, s melynek feladata a határvidék védelme lehetett, valószínűleg éppen az államalapítással kapcsolatos átszervezések miatt szűnt meg, s az itt élők helyét más népesség foglalta el, talán olyan, amely már keresztény volt.

Az eredmények értékelésére még várnunk kell, annyi azonban máris bizonyos, hogy érdemes folytatni a feltárást. A kutatók szívük szerint jövő nyáron, amint az időjárás megengedi, folytatnák a munkát, ám az elmúlt esztendők tapasztalata azt mutatja, rendkívül nehéz előteremteni az ehhez szükséges anyagiakat.

(A témával lapunk következő számában részletesebben is foglalkozunk.)

ntk