10 éves a Keresztény Orvosok Kárpátaljai Egyesülete

Olvasói levelek

2003. október 17., 02:00 , 144. szám

Hálaadó ökumenikus istentisztelettel kezdődött a Keresztény Orvosok Kárpátaljai Egyesületének (KOKE) ünnepi ülése október 4-én a beregszászi református templomban. A felemelő alkalmat, amelyen kb. 60 orvos vett részt Kárpátalja különböző járásaiból, Horkay Lász­ló református püspök nyi­totta meg. Kopasz Gyula, a Kárpátaljai Református Egyházkerület Bereg megyei esperese ige­hir­de­tésében szólt a tíz évről mint mérföldkőről, és a szolgálatról, amelyet az orvosok, ha krisztusi lelkülettel végeznek, úgy Jézus példáját követik, aki megmosta a tanítványok lábát. „Ez a lelkület legyen bennetek munkátok során az elkövetkező évek­ben is” – adta útravalóul a Biblia szavait az egybe­gyűl­teknek. A jubiláló egyesületet köszöntötték a történelmi egyházak jelenlévő képviselői: Omel­­ján atya a pravoszláv, Bo­hán Béla plébános a római katolikus, illetve István atya a görög katolikus egyház üdvözletét tolmácsolták. Az ünnepi istentisztelet Gulácsy Lajos tiszteletbeli püspök áldásával zárult.

Az ünnepi ülésre a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció épületének nagytermében került sor. Mint azt többen is felelevenítették, ebben a teremben alakult meg 10 évvel ezelőtt ez az egyesület, amely, amint dr. Oroszi Pál elnök beszámolójában elmondta, egyik legfőbb céljául azt tűzte ki, hogy egy családba gyűjtse a különböző felekezetű, de keresztény világnézetű, szellemiségű kárpátaljai orvosokat. Ez akkor, 1993-ban nem nagy sikerrel kecsegtetett. „Ma azonban elmondhatjuk – mondta a KOKE elnöke –, van egy családunk, amelyben nemcsak jól érezzük magunkat, de sokat tanulhattunk egymástól, a rendszeresen hozzánk meghívott hazai és külföldi előadóktól, növekedhettünk szakmailag és szellemileg. Szervezetünk támogatásával sok kollégánk tanulhatott külföldön, idehaza hasznosítva tapasztalatait. Közvetítésünkkel számos segítőkész külföldi és rászoruló hazai szervezet, személy talált egymásra.”

Dr. Vackó László, az egyesület titkára szólt az alapító köz­gyűléstől napjainkig megtett útról. Majd az egyesület alelnöke, dr. Jurij Dobos és több tagja – Ljách Erzsébet, dr. Fábián Emma és mások – értékelték az elvégzett munkát, osztották meg gondolataikat a múlttal és a jövő terveivel kapcsolatban.

Emlékül minden tag egy bibliai idézetet és emlékplakettet kapott ajándékul, amelyet Hidi Endre nagydobronyi kera­mikusművész külön erre az alkalomra készített.

Az istentiszteletet a beregszászi református egyházkö­z­ség ifjúsági énekkara, az ülést pedig a Nagyberegi Református Líceum énekkarának szolgálata tette még felemelőbbé.

Az ünneplés a Kárpátaljai Református Egyházkerület dia­kóniai osztályán családias hangulatban megrendezett állófogadáson folytatódott, ahol Nagy Béla igazgató köszöntötte az egybegyűlteket.

Mint minden évben, idén is az egyesület évzáró ülésén találkoznak majd ismét a tagok, hogy együtt fogadják az adventet, gyújt­sák meg az ünnepi gyertyát, úgy, ahogyan az egy igazi családban szokás. Az ülésnek ezúttal is a Nagydobronyi Irgalmas Samari­tánus Gyermekotthon ad helyet. A tagság több mint hatvan gyerek vendégszeretetét élvezi majd, akik közül sokakat igazi, keresz­tény orvos-páciens kapcsolat fűz össze szorosan már évek óta.

Dr. Wittenberger Irén

Munkács