Csonka az alkuratórium

Felfüggesztette IKA-alkuratóriumi tagságát a KMKSZ

2003. október 17., 02:00 , 144. szám

Öt, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséget (UMDSZ) képviselő taggal alakult meg az Illyés Közalapítvány (IKA) új összetételű kárpátaljai alkuratóriuma. Erre azt követően került sor, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az általa javasolt további három szervezet képviselői – nem értvén egyet a kárpátaljai alkuratórium összetételének a budapesti főkuratórium által, „egyensúly eltolódás” címen kierőszakolt egyoldalú „átalakításával” – kivonultak az ülésteremből.

Az IKA kárpátaljai regionális alkuratóriumának létrehozása ez év májusában egyszer már meghiúsult a főkuratórium képviselői miatt, akik „konszenzus híján” meg sem kísérelték a testület megalakítását. Több hónapi halogatás után az Illyés Közalapítvány főkuratóriuma szeptemberben javasolta a három történelmi egyház „leválasztását” a KMKSZ és az UMDSZ, valamint az általuk ajánlott 3-3 szervezet, illetve a történelmi egyházak képviselői alkotta, 4+4+3 felállású, a kárpátaljai magyar szervezetek konszenzusán alapuló grémiumról. Javasolták továbbá Budapestről egy újabb személy beemelését az alkura­tóriumi testületbe, mégpedig a Kárpátalján kívül élő ukrajnai szórványmagyarok képviseletében. Az új kuratóriumi tag személyére az IKA ajánlásokat kért mind a KMKSZ, mind az UMDSZ vezető testületeitől. A KMKSZ azonban ezzel a javaslattal korábban sem értett egyet, mivel a szövetség véleménye szerint az alkurató­riumra vonatkozó elvek megváltoztatásának egyetlen célja „a kárpátaljai magyarság legnagyobb szervezetének háttérbe szorítása”.

Az UMDSZ Szarvas Gábort, a Lembergi Magyarok Kulturális Szövetségének (LMKSZ) elnökét, az UMDSZ tisztségviselőjét ajánlotta a testületbe.

A Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöki hivatalában az új kuratórium megalakítására október 14-én, kedden összehívott tanácskozáson megjelent a KMKSZ és az általa javasolt szervezetek, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ), a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola (KMTF), a KMKSZ Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ), valamint az UMDSZ és az általa javasolt Kárpátaljai Magyar Szervezetek Fóruma (KMSZF), a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK), a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Fóruma (KHÖF), és az LMKSZ, továbbá a református és a római katolikus egyházak egy-egy képviselője. Jelen volt továbbá az IKA képviseletében La­borczy Géza titkár, Hadnagy Miklós irodaigazgató, Jászkúti László főkuratóriumi tag és Csúzdi József referens, valamint a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárságának képviseletében Udvarvölgyi Zsolt tanácsos.

Az ülés kezdetén Laborczy Géza tájékoztatott arról, hogy az IKA budapesti főkuratóriuma, akár a többi régióban, egyházi szaktestületet hozott létre a három kárpátaljai történelmi egyház képviselői számára, mely döntéshozó testület elválik az alkuratóriumtól, és önálló pénzkeretből gazdálkodik. „Ennek célja, hogy a korábban tapasztaltakkal ellentétben ne az egyházak legyenek az ütközőzóna a KMKSZ és az UMDSZ között. Annak eldöntése, hogy egy-egy konkrét pályázat mely grémium hatáskörébe tartozik, mindig az alkuratórium és az egyházak közötti egyeztetésen múlik” – fogalmazott Laborczy.

Ezt követően zárt ajtók mögött folytatódott a tanácskozás. Néhány perccel később dr. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke, dr. Soós Kálmán, a KMTF főigazgatója és Mester András, a KMKSZ ISZ elnöke elhagyták az üléstermet.

A tanácskozást követően La­borczy Géza tájékoztatott az alku­ratórium megalakulásáról. A jelenleg öttagú grémium elnöke Ambrus Pál, titkára Zubánics László, adminisztrációs felelőse László Emőke lett. Az alkuratóriumi iroda a beregszászi református püspöki hivatalban működik majd.

„Az alkuratórium mandátumának lejárta után Budapesten konszenzus született a testület 4+4+3-as felállására vonatkozóan. Miután májusban nem sikerült megalakítani a testületet, a főkuratórium úgy döntött, hogy leválasztja az egyházi képviselőket a grémiumról. Ezt a struktúrát az egyházak képviselői elfogadhatónak tartották, ezért úgy gondolom, a főkuratórium döntése nem volt egyeztetés nélküli” – taglalta a helyzetet az IKA-titkár.

Kérdésünkre dr. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke elmondta: a KMKSZ elnöksége nem ért egyet sem az egyházak képviselőinek az alkuratóriumból való „kiemelésével”, sem annak kibővítésével az UMDSZ egyik tagszervezetének képviselője által. Bren­zovics kifejtette: az UMDSZ révén, amely országos magyar szervezetnek vallja magát, a hágón túli magyarok képviselete eredendően biztosítva volt az alkuratóriumban, így indokolatlan újabb képviselőjük bevonása, annál is inkább, mivel a Lembergi Magyarok Kulturális Szövetsége az UMDSZ tagszervezete. Mindez ráadásul az egyik fél javára billenti a szavazatok arányát a testületben. „Ez a döntés felrúgja az alkuratóriumi tagságra vonatkozó, korábban konszenzussal kidolgozott elveket. Gyakorlatilag egy szavazógépet hoznak létre, ahol az UMDSZ-nek öt, az összes többi szervezetnek pedig 4 képviselője van. Az egyházak kizárása azzal a veszéllyel jár továbbá, hogy nem lesz olyan grémium Kárpátalján, mely az egész közösséget képviselve, átlátva a viszonyokat, objektíven befolyásolhatná a támogatások optimális hasznosulását. Az alku­ratórium pályázatokról dönt, amelyek sorsának megvitatásához szük­­ség van az egyházak erkölcsi erejére, hely- és emberismeretére” – nyilatkozta a KMKSZ alelnöke.

„Az alkuratórium átalakításáról semmiféle egyeztetés nem folyt sem a KMKSZ-szel, sem a többi magyar szervezettel. A főkuratórium az érintettek megkérdezése nélkül döntött a kérdésben, csakúgy, mint a nyár folyamán a kárpátaljai támogatási keret felhasználására vonatkozóan. Jelen felállásban nem látjuk értelmét az alkuratóriumban való részvételnek. Úgy véljük, az átalakításról hozott döntés nem demokratikus, és azt eredményezi, hogy az UMDSZ többséggel rendelkezik az alkuratóriumban, azaz olyan döntéseket tud elfogadni, melyek csak az ő érdekeit szolgálják. Az alkuratóriumi tagságunk felfüggesztése jelzés az IKA, a magyar kormányzat és a parlamenti pártok irányába, hogy az út, amelyen elindult az IKA, helytelen, s mielőbb vissza kell térni a megegyezéses alapon történő döntéshozatalra” – mondta végül a KMKSZ alelnöke.

Dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke nehezményezte, hogy az IKA azért vonja meg a „Szülőföldön magyarul” program keretében megpályázható oktatási-nevelési támogatás folyósításának lehetőségét a pályáztatást lebonyolító pedagógusszövetségtől, mert az állítólag nem rendelkezik ukrajnai valutaszámlával. Az elnök, cáfolva a közlést, rámutatott, hogy a szövetségnek létezik, kifejezetten a támogatási pénzek fogadása és továbbítása céljából nyitott ukrajnai bankszámlája. „A KMPSZ nem tudja felvállalni a munkát egy olyan alkura­tórium­ban, amely­nek főkuratóriumi képviselői nem mondanak igazat. A kérdések megnyugtató rendezéséig a szövetség felfüggesztette alku­ratóriumi tagságát” – mondta dr. Orosz Ildikó.

Az alkuratórium következő ülésére várhatóan november 8-án kerül sor. Napirendjén szerel az alkuratórium szervezeti és működési szabályzatának elfogadása, illetve a taneszköz-beszerzési pályázatok véleményezése. Az IKA főkuratóriumának következő ülését december hatodikán tartják Budapesten.

-farkas-