2003. október 24.

2003. október 24., 02:00 , 145. szám

Jézus megállt és így szólt: „Hívjátok ide!” Odaszóltak a vaknak: „Bátorság! Gyere, téged hív!” Az eldobta köntösét, felugrott, és odament Jézushoz. Jézus megkérdezte: „Mit akarsz, mit tegyek veled?” A vak ezt felelte: „Mester, hogy lássak.” Jézus erre így szólt hozzá: „Menj, a hited megmentett téged”(Mk.10,46-52)

Krisztus főpapsága abban áll, hogy összeköti Isten világát a mi világunkkal, és a Szentlélek kiárasztása által saját kifejezhetetlen mélységű istenfiúságában részesít bennünket.

Sokkal többről van itt szó, mint általában egy vallási tanításról. Életről van szó, amely e földi élethez képest annyira más és kimérhetetlen. Jézus csodái is csak ebben az összefüggésben nyerik el végső, teljes értelmüket.

Aki megkapta a Jézus istenségébe, tehát a Szentháromság egy Istenbe vetett hitet, az mindent lát. Úgy látja a mindenséget és benne az embert, amint van.

Bartimeus visszanyerte látását, de ennél sokkal több zajlik: az ember azon képességének helyreállítása, amellyel megpillantja a látható világ mögött Isten örökkévaló világát. Barti­meus, aki, miután visszakapta szeme világát, követte Jézust, mert ő mondta: „Aki utánam jön, nem jár sötétségben, mert övé lesz az élet világossága.” Ezért kövessük mi is Jézust, és akkor elnyerjük az örök, romolhatatlan isteni életet.

Molnár Miklós
ráti plébános