Növekvő árak, csökkenő vásárlóerő?

Kárpátaljai húspiaci trendek

2003. október 24., 02:00 , 145. szám

Már megkezdődött az az időszak, amikor a falusi gazdák hozzálátnak a sertések, illetve a szarvasmarhák értékesítéséhez, miközben a felvásárlási árak 2-7 százalékkal nőttek. A piacot tehát ellepte a viszonylag olcsó hús, aminek az értékesítési árakon is meg kellene mutatkoznia, a kereskedők azonban továbbra is óriási árollót alkalmaznak, drágán adva túl az olcsón megszerzett húson. Csupán az utóbbi egy hónap során 5%-kal nőtt a marhahús és 10%-kal a sertéshús ára. Ugyanakkor a piac szereplőinek véleménye szerint ez csupán a kezdet, s újabb drágulás várható az ősz folyamán.

Az idei év első nyolc hónapja során a szarvasmarha- és a sertéshús felvásárlási ára a megyében gyakorlatilag nem változott, s kilogrammonként 2,11, illetve 4,85 hrivnyába került élősúlyban. A piacokon a nyár folyamán a marhahús kilójának ára 4, a disznóhúsé pedig 9 hrivnyánál kezdődött. Az árak stagnáltak vagy csupán mérsékelten növekedtek, ami félrevezette a gazdákat, akik igyekeztek minél hamarabb túladni a jószágon, attól félve, hogy később a piac telítettsége következtében csökkennek a felvásárlási árak. Azzal, azonban, hogy úgy gondolkodtak, „minél hamarabb eladom, annál többet kapok érte”, a felvásárlók malmára hajtották a vizet, akik az olcsón megvásárolt húst nagy haszonnal értékesítették.

A nagybani felvásárlók, azaz a húsfeldolgozó vállalatok jelenleg 2,22 – 3,05 hrivnyát ajánlanak élősúlyban a marhahúsért, a sertéshúsért pedig 4,95 – 5,50-et. A kisebb felvásárlók, akik rendszerint saját maguk mérik ki a piacokon a húst, ennél kilogrammonként 20-50 kopijkával többet fizetnek a gazdáknak. Mint mondják, erre azért van szükség, mert különben elvesztik a gazdák bizalmát, s jövőre a piacot teljes egészében a nagybani felvásárlók uralják majd, akiknek a helyzetét az is segíti, hogy az állam megtéríti kiadásaik egy részét. Az ungvári piacon húst kimérő Ivan Perehuznik szavai szerint az utóbbi néhány hét folyamán több mint egy hrivnyával nőtt a felvásárlási ár, aminek következtében a piaci árak is megugrottak. A marhahús árának alsó határa kilogrammonként 6–7, a sertéshúsé pedig 13–14 hriv­nyára növekedett.

A húskimérő kereskedők az illetékes állami szerveket hibáztatják az árnövekedés miatt, mondván, idejében nem tettek semmilyen intézkedést a piac stabilitása érdekében. A hivatalnokok ugyanakkor arra apellálnak, hogy az áremelkedés leginkább a kereskedők javát szolgálja.

A kereskedők véleménye megoszlik a piac jelenlegi állapotát illetően. Egy magát megnevezni nem kívánó ungvári húsbolttu­lajdonos szavai szerint az utóbbi időben növekszik a kereslet, ami arról tanúskodik, hogy a vásárlók pénztárcája nem érezte meg az árnövekedést. Mások viszont éppen arra panaszkodnak, hogy jelentősen – a korábbi évekhez képest mintegy 40-50 százalékkal – visszaesett a húseladás. Mint mondják, manapság csupán az anyagilag többé-kevésbé biztos lábakon álló emberek engedhetik meg maguknak a húsvásárlást, a szegényebb rétegek pedig egyáltalán nem vásárolnak marha-, illetve sertéshúst.

Baráth József