A Csárdáskirálynő és a Mari­ca grófnő ma is népszerű

A Kijevi Állami Operettszínház Ungváron

2003. október 31., 01:00 , 146. szám
A Csárdáskirálynő Ungváron

Október 24–26-án Ungváron vendégszerepelt a Kijevi Állami Operettszínház, amely több mint húsz éve járt utoljára Kárpátalján. A társulat ezúttal két klasszikus Kálmán Imre-operettel, a Csárdáskirálynővel és a Marica grófnővel kedveskedett a helyi publikumnak.

„Mi vagyunk az ország egyetlen operettszínháza. Nehezen élünk, mint minden olyan alkotói csoport, mely­nek munkáját anyagiak korlátozzák. Kiadásainkat 80%-ban finanszírozza a költségvetés, a többit magunknak kell előteremtenünk” – nyilatkozta lapunknak Bohdan Sztrutinszkij művészeti vezető.

„Az operett örök” szlo­gen igaz voltát bizonyítja, hogy a műfaj klasszikus művei ma is népszerűek a fővárosban. Az operettszínház a rendszerváltást megelőzően évi 5-6 premierrel számolt, a jelen anyagi lehetőségek azonban felére redukálták az egy színházi idényre eső bemutatók számát. A társulat 1994 óta ukrán nyelven tartja előadásait. A Knyahinya Csar­dasu, azaz a Csárdáskirálynő ukrán szövege például jól érthető, kifejezetten humoros és szórakoztató köznyelvi adaptáció.

Az utánpótlást illetően megtudtuk, hogy Kijevben több mint egy évtizede megszűnt az intézményes énekesszínész-képzés. A konzervatórium énekeseket, a színi főiskola prózai színészeket „képez”, akikből nagyon nehéz énekes színészeket „faragni”. Ez a feladat mindenekelőtt a színház érdemes művészeire hárul. „A legkitűnőbb végzőseink külföldre szerződnek: Varsóba, Bécsbe, a „jó” színészpalánták a több pénzzel kecsegtető „populáris” szórakoztatóiparban igyekeznek elhelyezkedni, a maradék „középszer” pedig olyan kvalitású, hogy az operett szentélyének a közelébe se engedhető” – fejti ki véleményét Olekszandr Kravcsenko érdemes művész.

Az összesen mintegy százfős kijevi operettszínház a nehézségek ellenére is él, játszik. A péntek esti Csárdáskirálynőt több száz ungvári operettkedvelő tapsolta végig, négy-öt éves gyerekek, diákok, szülők és nagymamák-nagyapák vegyesen. A színpadon tombolt a szerelem, dúlt az intrika, egyaránt csattant csók és pofon – mindez valódi magyaros zenével, pergő csárdással, mai anekdotákkal, élcekkel és persze káprázatos kosztümökkel fűszerezve.

Popovics Zsuzsanna