Közeledik az influenzajárvány

Még nem késő beoltatni magunkat az influenza ellen

2003. október 31., 01:00 , 146. szám

A nyár elmúltával egyre többen kezdünk aggódni a „hagyományos” első őszi-téli influenzajárvány miatt, különösen a krónikus betegségben szenvedők, akiknél az influenza rendszerint szövődményekkel jár, sőt, olykor akár végzetes is lehet. Előzetes prognózisok szerint idén november végén vagy december elején várható a járvány kitörése. A viszonylag késői időpont azzal magyarázható, hogy a déli féltekén, ahonnan a járvány rendszerint érkezik, egyelőre stabil a helyzet, nincs járványveszély.

A szakértők, a tavalyi vírusok alapján, idén közepes intenzitású influenzajárványra számítanak, s nagyjából ugyanazok lesznek a kórokozók is – vélik. Kérdésünkre Szvitlana Obe­remko, a megyei KÖJÁL járványügyi osztályának vezetője a Kárpátaljának elmondta, az Ukrán Influenza Központ prognózisa szerint november végén vagy december elején várható az influenza A (Panama) és B (Hong­kong) típusainak támadása, ám a Panama hatása jóval intenzívebb lesz majd, mint a Hongkongé. Szavai szerint jelenleg a megyében nyugodt a helyzet, az influenzás megbetegedések száma sehol sem éri el a járványszintet.

A szakemberek szerint egy-két héten belül még nem késő beoltatni magunkat influenza elleni védőoltással, ám később már hasztalan, mivel az oltás biztosította immunitás 3-4 héten belül alakul ki.

Mihajlo Turjanica, a védőoltásokkal kapcsolatos szolgáltatásokat is nyújtó ungvári Me­d­intel egész­ségügyi központ igaz­gatója a Kárpátaljának elmondta, az Ukrajnában engedélyezett mind­három vakcina – a Fluarix, az Influvak és a Vaxi­­­­g­rip is rendelkezésükre áll. A szakember elmondta, a vakcinák összetétele évről évre változik az aktuális vírusnak megfelelően. Az oltás költsége az oltóanyag árával együtt 40 hrivnya. A Med­intel szakorvosai mind a magánszemélyek, mind a vállalatok, intézmények munkatársainak szervezett oltását vállalják. Sajnos, ma még gyakorlatilag ez az egyet­len olyan egészségügyi vállalkozás a megyében, mely komolyan foglalkozik az influenza elleni védőoltásokkal. A távolabbi településeken így az oltóanyag beszerzése, s maga az oltás is jobbára az állampolgárok kezdeményező- és szervezőkészségén múlik. Ennek ellenére a tapasztalat azt mutatja, hogy, ha lassan is, de évről évre nő azok száma, akik oltással igyekeznek megelőzni a megbetegedést. Ugyancsak erre utal, hogy egyre több oltóanyagot értékesítenek a patikák.

A szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet annak fontosságára, hogy az oltásra csak orvosi felügyelet, köz­re­mű­kö­dés mellett kerülhet sor. Oltás előtt a szö­vődmények kockázatának csökkentése érdekében fontos az alapos kivizsgálás, különösen a gyulladásos folyamatok kizárása érdekében, ekkor ugyan­is az oltás kifejezetten ellenjavallott. Egyéb­ként az egész­séges embereknél a vakcinák a legritkább esetben váltanak ki szövődményeket.

Baráth József