November 1-jétől minden vízumfajta ingyenes!

Jön a vízum!

2003. október 31., 01:00 , 146. szám

Második hete igényelhetők a november elsejétől magyarországi beutazásra jogosító vízumok. Az első napokban a vízumigénylés nem volt zökkenőmentes. A beregszászi ügyfélszolgálati irodánál például szerda délután csak rendőri beavatkozással sikerült lecsillapítani a „kedélyeket”.

A sokakat érintő „vízumügyben” a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulátusa hétfőn Beregszászban tartott, szerdán pedig Ungváron – lapzártánkkal egy időben – tart lakossági fórumot. Ez utóbbin információink szerint bejelentik, hogy november elsejétől valamennyi, így a tartós tartózkodásra jogosító munkavállalói, tanulmányi, gyógykezelési vízumok is ingyenesek lesznek.

Mint elhangzott, vízumigénylési űrlap a konzulátus ügyfélszolgálati irodáin szerezhető be, valamint letölthető a www.konzu­latus.uz.ua internetes honlapról is. Ha tehát egy adott település iskolája, teleháza, önkormányzata, egyéb szervezete, intézménye rendelkezik internet-hozzáféréssel, érdemes ott helyben beszerezni az igénylőlapot. Az igénylőlapok fénymásolhatók is, aki tehát rendelkezik egy „üres”, kitöltetlen űrlappal, az korlátlan számban sokszorosíthatja azt.

A beregszászi ügyfélszolgálati iroda, „okulva” az első napokban kialakult tumultus tapasztalataiból, próbajelleggel bevezette a sorszámos rendszert – tájékoztatott Kállai László konzul. Ez azt jelenti, hogy aki például hétfőn a munkaidő végeztéig nem tudja beadni vízumkérelmét, az sorszámot kap, amivel másnap, azaz kedd reggel, sorszámának megfelelően, bejuthat az ügyfélszolgálati helyiségbe.

Az elmúlt héten sokan panaszolták, hogy a nagy tömeg miatt a tartós magyarországi tartózkodásra jogosító – tanulmányi, munkavállalási és egyéb – vízumot igénylők, kárpótlást intézők be sem tudtak jutni a beregszászi ügyfélszolgálati irodába. Kállai László konzul ezzel kapcsolatban úgy tájékoztatott, hogy a napokban visszatérnek a korábban is működő „külön ablak” gyakorlatához. Ennek megfelelően a „tartós” vízumot igénylők is sorszámot kapnak, és egy konzuli munkatárs kizárólag ezen ügyek intézésével, kiadásával foglalkozik majd.

Szabó Ottó főkonzul arról tájékoztatott, hogy a két ügyfélszolgálati iroda „normál kapacitása” napi 1000 vízumkérelem fogadását-kiadását teszi lehetővé. Technikai okokból ezt a mennyiséget egyelőre még nem tudják produkálni, ám a rendszer tökéletesedésével napokon belül elérik a kívánt kapacitást.

Ugyancsak technikai problémából kifolyólag, egyelőre maximum egyéves időtartamú vízumokat tudnak kiállítani a konzulátusok. A szakemberek jelenleg is dolgoznak azon, hogy mielőbb kiállíthatóvá váljanak az öt évre szóló „vízummatricák”.

Mi a teendő akkor, ha az útlevél megtelt bélyegzővel, vagy elveszett? Az új útlevél beszerzését követően meghosszabbítható a régi, még érvényes vízum vagy újat lehet igényelni – hangzott el. A „kilencvennapos” vízumra azonban ez csak abban az esetben érvényes, ha tulajdonosa még nem merítette ki a három hónapos tartózkodási keretet. Fontos tudnivaló, hogy ebben az esetben az új vízum igényléséhez szükség van a régi útlevélre is, ugyanis érvényteleníteni kell a benne lévő, még érvényes vízumot. Az új útlevél átvételekor ezért nem szabad leadni a régit, kérni kell annak érvénytelenítését (ilyenkor levágják az útlevél sarkát).

A vízumot személyesen kell igényelni és átvenni. Kivételt képeznek ez alól azok az esetek, ha valaki mozgásában korlátozott vagy beteg. Ilyenkor a hivatalosan meghatalmazott személy intézheti a vízumigénylést. Ha egy nyugdíjasklub, kórus, színtársulat, egyéb csoport kíván Magyarországra utazni, egyéni vízumkérelmeiket intézheti a csoportvezető, mégpedig a csütörtöki, csoportos ügyfélfogadási napon.