Dollár és euró a sláger a hamisítóknál

Egyre inkább hasonlít a hamis bankó a valódira

2003. november 7., 01:00 , 147. szám

A legkorszerűbb grafikai programok, nyomtatási eszközök meghonosodása Ukrajna, s azon belül Kárpátalja területén nemcsak a pénzhamisítás elterjedéséhez, de a hamisítványok minőségi javulásához is hozzájárult. Egyes példányokat szinte lehetetlen megkülönböztetni a valódi bankóktól.

Korábban a pénzhamisítás bonyolult és drága eszközöket, valamint nagy jártasságot igényelt, ezért csupán az arra kiképzett „szakértők” foglalkoztak ezzel. A korszerű számítástechnikai eszközök megjelenése viszont bárki számára lehetővé teszi a hamis pénzek előállítását. Andrij Cap, az Aval kereskedelmi bank megyei kirendeltségének főpénztárnoka a Kárpátaljának elmondta, oly nagy mértékű az emberek tudatlansága és hanyagsága, hogy előfordul, egyes pénzhamisítók úgymond „buliból” a saját arcképüket nyomtatják a bankjegyekre, s így is sikerül túladniuk azokon.

1999-től a belügyminisztérium gazdasági bűnözés elleni küzdelemmel foglalkozó szolgálata rendkívüli intézkedéseket foganatosított a hamis pénzek előállításának és terjesztésének megelőzésére, melyek eredményeként Ukrajnában sikerült valamelyest csökkenteni az ilyen jellegű bűncselekmények számát.

Ukrajnában, s azon belül Kárpátalján legtöbbször az 5, a 10 és a 20 hrivnyás, valamint az 50 és a 100 dolláros bankjegyeket hamisítják. Egyrészt ugyanis ezen bankjegyeket használja legtöbbször a lakosság vásárlásra, másrészt, a két megnevezett dollárbankóval fizetnek legtöbbször a személygépkocsik, illetve az ingatlanok adásvételekor, ezekben helyezik el megtakarításaikat. Igaz, az utóbbi években a dollárhoz csatlakoztak az 50 és 100 eurós bankók is.

1996 és 2002 között a szolgálat országszerte 84 746 hamis hrivnya bankjegyet vont ki a forgalomból mintegy 1,4 millió hriv­nya értékben. Ugyancsak kivontak a forgalomból 49 400 hamis USA-dollárt, 1,6 millió USD értékben, továbbá 270 hamis eurót.

A szakértők véleménye szerint a legjobb minőségű hamis bankjegyeket külföldről – Orosz­országból, Belaruszból, Magyarországról, Lengyelországból, Török­országból csempészik be Ukrajnába külföldiek, illetve ukrán állampolgárok. Kárpátaljára főleg Magyarországról, Lengyelországból, illetve Oroszországból hoznak be minőségi hamis bankót.

Vaszil Sipovics, a szolgálat kárpátaljai megyei főosztályának vezetője a Kárpátaljának elmondta, 2003-ban a megye területén eddig 56 esetben bukkantak hamis pénzre. Ebből 30 esetben egyenesen a terjesztőktől foglalták le a hamis bankókat. A megye pénzintézeteiben idén 75 hamis hrivnya bankóra bukkantak 1300 hrivnya összegben, többek között 35 tízhrivnyásra és 31 húsz­hriv­nyásra. A hamis bankókat az esetek többségében csupán az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) megyei főosztályának pénztárosai szűrik ki a pénzátutalások bevételezését követően. Tovább nehezíti a bűnüldözők dolgát, hogy az NBU megyei főosztálya a hamis bankjegyek előfordulásáról csupán azt követően értesíti a megyei belügyi főosztályt, miután Kijevben elvégzik a pénzjegyek szakértői vizsgálatát.

Ennek ellenére a szolgálat a bankszektorban is ér el sikereket a hamis pénzek kiszűrése terén. A Koopinvesztbank técsői bankfiókjában például 9 darab hamis 200 eurós bankóra bukkantak, melyet azonnal kivontak a forgalomból. Az ügyben jelenleg is folyik a nyomozás.

A napokban kellemetlen meglepetés várt a felszámoló bizottság tagjaira a korábban csődbe ment Ukrajna bank kárpátaljai fiókintézete aktívumainak ellenőrzése során: a bank egyik helyiségében több mint 40 millió hamis kupon-karbovanecre bukkantak (a kar­bo­va­nec volt a hrivnya elődje), melyeket színes fénymásolóval készítettek. Egyelőre még nem tisztázódott, ki készítette a hamis kupon-karbovaneceket, s hogyan kerültek azok a bankfiókba ekkora mennyiségben. Az ügyben a gazdasági bűnözés elleni küzdelemmel foglalkozó állami szolgálat megyei főosztálya folytat nyomozást.

Október 1-jéig a megye belügyi szervei 33 bűnügyi eljárást folytattak le pénzhamisítás, illetve hamis pénzek terjesztésének vádjával, melyekben 24 személyt vontak felelősségre. 8 ügyben jelenleg is folyik a nyomozás, 25 esetet pedig átadtak a bíróságnak.

Ami a hamis pénz előfordulásának gyakoriságát illeti, Ungváron idén 21 esetet regisztráltak, Munkácson 17-et, az Ilosvai járásban 9-et, a Husztiban és a Té­csőiben pedig egyaránt 3-at, míg az Ungvári, a Perecsenyi, az Ökörmezői és a Volóci járásban egyet-egyet. Az Ungvári járásban és Munkácson 26 darab 50, illetve 19 darab 100 eurós címletű hamis bankót vontak ki a forgalomból 3200 euró összegben.

A rendőrség által lefoglalt hamis dollárok összege 3100 USD-t tesz ki. Ebből 29 darab 100 dolláros címletű, 4 pedig 50-es. A legtöbb, 19 darab hamis 100 dolláros bankót Munkácson próbálták „elsózni”.

Két esetben hamis forinton túladni kívánó ügyeskedőt is fülön csíptek a rendőrök. Az ungvári városi belügyi osztály munkatársai feltartóztattak egy ungvári lakost, akinek a város egyik bolhapiacán 21 darab hamis 20 ezer forintos bankót sikerült elpasszolnia.

A szolgálat munkatársai egy hamis bankjegyeket gyártó műhelyt is lelepleztek, ahol számítástechnikai eszközök segítségével hamis 5, illetve 10 hrivnyás bankjegyeket készítettek.

S hogy mi lesz a hamis pénzzel, miután kivonták a forgalomból? A lefoglalt hamisítványokat a bűnügyi eljárás lefolytatása idején és a bírósági döntés megszületéséig a rendőrség őrzi, azt követően pedig megsemmisítés céljából átadják az NBU megyei főosztályának.

Baráth József

Óvakodjunk a hamis bankjegyektől!

A bankó valódiságának megállapítására több módszer létezik, a hétköznapi ember számára mindenekelőtt a vizuális megfigyelés. Minden bankjegyet vízjelekkel ellátott különleges papírra nyomnak. Ha a bankót a fény felé fordítjuk, láthatóvá válnak a vízjelek: valamilyen jellegzetes minta, szám vagy arckép. A nagyobb címletű bankjegyek sarkában bizonyos dőlésszögben látható annak hologram jellegű címlete. Egyes külföldi valuták bankjegyein, például az eurón és a forinton ellenőrizni lehet a fémszál meglétét is. Tapintásra is megállapítható, valódi-e a bankó, vagy sem: ha végighúzzuk kezünket a papíron, észlelhetjük a dombornyomással készült ábrák okozta egyenetlenségeket, míg a hamis bankók papírja rendszerint sima – hacsak nem speciális papírra, speciális technikával készített profi hamisítványokról van szó. Ajánlatos továbbá a bankjegyek színére is odafigyelni, s ha túl élénkek, az azt jelentheti, hogy hamis pénzzel van dolgunk.

A bankokban bizonyos díj be­fizetése ellenében szintén el lehet végeztetni a bankó valódiságának vizsgálatát, ám ezt igen kevesen veszik igénybe. Az emberek inkább megpróbálnak túladni a hamis bankjegyeken, mintsem hogy ellenszolgáltatás nélkül otthagyják azokat a bankban.

B. J.