„A kanári énekel, a pa­pa­gáj szép, a galamb jól tájékozódik”

Kémiából volt jeles a fiatal ornitológus

2003. november 7., 01:00 , 147. szám

Az Aknaszlatinán élő Ájb Gergely egzotikus madarakat és díszgalambokat tenyészt. Első „madárszerelme” egy hullámos papagáj volt. Jelenleg négy kanári, tíz papagáj és hét díszgalamb büszke tulajdonosa.

– Mit tud egy kanári, amire nem képes egy galamb, illetve fordítva?

– A kanári szépen énekel, a galamb viszont több kilométer távolságból is hazatalál. Jelenleg az egyik kanári a legértékesebb tollasom. Szeretem gondozni, röptetni a madarakat, igaz, a zsebpénzem nagy részét elviszi a madáreledel. A papagájokat leginkább azért kedvelem, mert szépek és büszkék.

Pirkadatkor hangos madárcsicsergés ébreszti az Ájb családot, amikor a folyosón „lakó” kanárik éppen köszöntik a felkelő napot. Leginkább akkor hangoskodnak, ha nem látják párjukat. Érdekes, hogy a fiatal madár úgy tanul „beszélni”, hogy nem látja szüleit, így hangosan keresi őket, illetve emlékezetből utánozza hangjukat.

Gergő saját keltetésű kanárijára a legbüszkébb. A hím madár februárban kelt, „testvére” ellenben viszonylag hamar elpusztult.

– Elég nehéz eltalálni a kedvüket, nem szeretik a huzatot, a tűző napot, a hangos beszédet stb. Idén kétszer két fiókából csak egy érte el a „serdülőkort” – mondja sajnálkozva.

A kisállat-kereskedésekben kapható, leginkább Magyarországról importált madáreledelek összetevői: zab, vörös­kö­les, repce-, szerecsen-, kender-, napraforgó-, kanárimag, sárgaköles stb. A félkilós ki­szerelésű eledel ára hat hrivnya, ami egy madárpárnak kb. 2-3 hónapra elegendő.

Gergő tapasztalatai szerint a papagájok szívesen esznek kenyeret, főtt tojást, zöldségeket (sárgarépát, petrezselyem zöldjét). Hullámos papagájai húsz-húsz hrivnya értékűek, míg a Csernovciban vásárolt nimfa papagájoké száz-száz. Próbálkozott kecskepapagájjal is, de mint mondja, ezek kényesek, igényesek és csak nagy területen szaporodnak.

A papagájok egy közös, nagyméretű szabadtéri kalitkában élnek. A villanós fényképezőgépet nemigen szívelik, de Gergő szerint nyugodt körülmények között igenis szeretnek pózolni.

Galambjai a papagájoknál is félénkebbek, ők repülés közben érzik igazán jól magukat. Gazdájuk rendszeres távolsági röptetéseit leginkább úgy hálálják meg, hogy mindannyiszor visszatalálnak. Mire Gergő motorkerékpárján hazaér a húsz-harminc kilométerre lévő indulási helytől, ők már a dúcban várják jól megérdemelt vacsorájukat.

Amióta madarászik, Gergő rendszeresen vásárol és olvas szakkönyveket. Ennek ellenére érettségizőként mégsem a biológia, hanem a kémia volt a kedvence.

-nagy-