A világtörténelem képes atlasza

2003. november 7., 01:00 , 147. szám

A Salánkon élő Kész Barnabás társszerkesztésében, a Tudorka Atlaszok sorozatban jelent meg a napokban a Világtörténelem képes atlasza című könyv.

A történelem iránt érdeklődő fiatalok, a pedagógusok körében jól ismertek a Graph-Art Stúdió Kft. igényes, gazdagon illusztrált ismeretterjesztő kiadványai. (A világ nagy harcosai című kötetet lapunk is bemutatta.)

A világtörténelem képes atlasza végigvezeti az olvasót az emberiség történelmének legjelentősebb állomásain az ókortól napjainkig. Három nagy fejezetre – ókor, középkor, újkor – oszlik a könyv. Az első részben megismerkedhetünk a civilizáció bölcsőivel: a görög, az egyiptomi és a római civilizációval. A nevezetes eseményeken, a hadviselésen, a halhatatlanná lett hadvezérek sikerein, a nagy felfedezéseken túl betekinthetünk e birodalmak mindennapjaiba, megtudhatjuk, hogyan dolgoztak, táplálkoztak, tisztálkodtak, sportoltak és ünnepeltek az ókori emberek. Megtudjuk például, hogy az ókori görögök nem ismerték a vasárnapot, de évente 60 ünnepük volt, s ilyenkor szórakoztak, pihentek.

A második fejezet „egy sötét kor fényes birodalmairól” szól, Nagy Károly, az aztékok, maják, inkák birodalmáról, a középkori városokról, a százéves háborúról, a tatárjárásról. Külön rész foglalkozik Hunyadi Mátyással és a legendás fekete sereggel. Sok új ismerettel gyarapszik a könyv olvasója a felfedezésekről, találmányokról, lovagvárakról, katedrálisokról szóló írások által. Kiderül például, hogy a Marco Polo utazásainak, életveszélyes kalandjainak leírását tartalmazó Csodák könyvének lelkes olvasója volt Kolumbusz Kristóf...

A harmadik fejezet a napóleoni Franciaország bemutatásával kezdődik. Olvashatunk a XVI. század legnagyobb tengeri hatalmáról, Spanyolországról, az óriásivá nőtt Habsburg Birodalomról, a dinamikusan fejlődő Kínáról, az Amerikai Egyesült Államokról. Az Új csillagok az égen című részben Mohandász Gandhi, Luther Márton, Sir Winston Churchill, XIV. Lajos mellett Bethlen Gáborról, Erdély felvirágoztatásáról találunk érdekes adatokat. A könyv utolsó lapjain a modern kor legismertebb építményeivel, a toronyházakkal, a sydneyi operaházzal, a Csalagúttal ismerkedhetünk meg.

Kiváló a kötet szerkesztése. Az ismeretközlésen túl játékra serkentő a laponként visszatérő Tudod-e..., Mit gondolsz..., Ki volt...kérdés, melyre – ha egyedül nem megy – a könyv megadja a helyes választ.

A Szóról szóra szómagyarázó értelmezi az ismeretlen kifejezéseket, s valamennyi témakörnél Olvashatsz még! címmel feltüntetik a szerkesztők, hogy a könyv mely oldalán találunk még olvasnivalót az adott témáról. Figyelemfelkeltő, szórakoztató karikatúrák fokozzák a könyv értékét.

A mindössze 46 oldalon több száz információhoz jut az olvasó, autentikus illusztrációk, ábrák (melyeknek egy részét éppen földink, Kész Barnabás készítette), térképek, személynévmutató segítik a tájékozódást.

(Bár minden kárpátaljai iskolai könyvtárba eljuthatna ez a szép, érdekes, hasznos kiadvány!)

pm.